Frytki belgijskie

biobazar.org.pl 12 godzin temu

Przepis Pawła Suwały szefa kuchni Minute Steak Corner na BioBazarze

Frytki wywodzą się z Belgii. Muszą być chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, te oryginalne belgijskie zwykle są dość szerokie. Można je podać z sosem lub polać sosem. W Belgii uwielbiają jeść je nie tylko z ketchupem, ale także z sosami na bazie majonezu. My lubimy smażyć frytki w domu, bo mamy na BioBazarze rzepakowy olej ekologiczny o neutralnym zapachu, który nadaje się do tego pierwszorzędnie.
Gdy już usmażycie swoje frytki, mamy dla Was sprawdzony pomysł prosto z Antwerpii – do klasycznego majonezu dodajcie nieco pasty truflowej, otrzymacie w ten sposób aromatyczny majonez smakowy.

Sugestia odmian: Gala, Melody.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków Gala EKO Barwy Zdrowia
  • olej do smażenia EKO Biosprawiedliwi
  • sól Maldon
  • majonez
  • pasta truflowa Bals’Amore

Krok po kroku:

  1. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w słupki 8mm, wymocz w wodzie 20min.
  2. Rozgrzej olej do 130 stopni, wysusz ziemniaki, smaż 8 min. aż będą miękkie, wyjmij i wystudź.
  3. Rozgrzej olej do 175 stopni i krótko smaż aż będą złote i chrupkie.
  4. Podawaj z solą morską i majonezem smakowym.
Idź do oryginalnego materiału