Ludzie wypiekają chleb od wieków, a focaccia, będąca jedną z jego odmian i znana już w starożytnym Rzymie, oznacza po łacinie „chleb pieczony nad węglami ogniska”. Istnieje wiele wariantów tego popularnego w krajach śródziemnomorskich płaskiego pszennego wypieku. Najprostsza wersja to placek polany oliwą i posypany solą morską oraz igiełkami świeżego rozmarynu. Możemy jednak kłaść na focaccię dodatki według własnych upodobań i fantazji. Idealnie sprawdzają się świeże pomidory, oliwki, surowa lub podduszona cebulka czy różne rodzaje ziół. Należy przy tym pamiętać, żeby dodatki były dodawane oszczędnie, gdyż focaccia to nie pizza, a zbyt duża ilość położonych na cieście składników niepotrzebnie je obciąży. Dodatkowo focaccię można przekroić, a do środka włożyć wędliny czy sery, tworząc w ten sposób pyszną kanapkę. Możemy również dać upust wenie artystycznej i stworzyć na naszym placku prawdziwy obraz z warzyw i ziół, co na pewno zrobi wrażenie na rodzinie czy gościach.
Warto też wspomnieć, iż węglowodany, których źródłem są wypieki takie jak focaccia, według zaleceń dietetyków, stanowią istotną część zrównoważonej i odpowiednio skomponowanej diety, a według aktualnych wytycznych Amerykańskiego Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej ok. 50 proc. dziennych kalorii powinno pochodzić właśnie z węglowodanów. Tak więc kawałek świeżo upieczonej focacci z dodatkiem sezonowych warzyw i ziół, skropionej zdrową, bogatą w tłuszcze nienasycone oliwą z oliwek będzie stanowić idealną letnią kolację.