Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Przypada on na wiosenne miesiące: kwiecień, maj, czerwiec. Przepisów na szparagi jest bardzo wiele. Komponują się one nie tylko z innymi warzywami, ale również z rybami i jajami oraz z mięsem. Co jednak mamy zrobić, gdy ceny szparagów przekraczają nasze możliwości finansowe i zwyczajnie nie stać nas, by kupić tyle szparagów, by najadła się nimi cała rodzina? Mamy przepis na syty makaron, do którego przyrządzenia będzie nam potrzebny jedynie pęczek tego delikatnego i wyrafinowanego warzywa.
Szparagi są spożywane i doceniane już od czasów starożytnych. Od początku po dziś dzień uznawane są za pyszny i skuteczny afrodyzjak. Oprócz walorów smakowych charakteryzują się również pozytywnym wpływem na organizm człowieka – układ trawienny, moczowy i naczyniowy.
W Polsce kupić można 2 rodzaje szparagów: białe i zielone. Szparagi białe należy obrać i odciąć zdrewniałe końce. W zielonych odcinamy jedynie końce, nie wymagają obierania. Szparagi przygotowujemy na różne sposoby: gotujemy je w wysokim garnku, pieczemy lub smażymy.