Ekonomiczne danie ze szparagami. Pęczek wystarczy na obiad dla rodziny

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Makaron ze szparagami Źródło: WPROST.pl / Tomasz Kazimierczuk


Ceny szparagów w tym roku osiągnęły wprost zawrotne ceny! Za pęczek zielonych szparagów przyszło nam tej wiosny płacić choćby 20 zł. Czy mamy więc z nich zrezygnować zupełnie? Otóż niekoniecznie. Mamy dla Was przepis na przepyszny makaron ze szparagami. Na obiad dla 4 osób potrzebny będzie nam tylko jeden pęczek.


Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Przypada on na wiosenne miesiące: kwiecień, maj, czerwiec. Przepisów na szparagi jest bardzo wiele. Komponują się one nie tylko z innymi warzywami, ale również z rybami i jajami oraz z mięsem. Co jednak mamy zrobić, gdy ceny szparagów przekraczają nasze możliwości finansowe i zwyczajnie nie stać nas, by kupić tyle szparagów, by najadła się nimi cała rodzina? Mamy przepis na syty makaron, do którego przyrządzenia będzie nam potrzebny jedynie pęczek tego delikatnego i wyrafinowanego warzywa.


Szparagi są spożywane i doceniane już od czasów starożytnych. Od początku po dziś dzień uznawane są za pyszny i skuteczny afrodyzjak. Oprócz walorów smakowych charakteryzują się również pozytywnym wpływem na organizm człowieka – układ trawienny, moczowy i naczyniowy.


W Polsce kupić można 2 rodzaje szparagów: białe i zielone. Szparagi białe należy obrać i odciąć zdrewniałe końce. W zielonych odcinamy jedynie końce, nie wymagają obierania. Szparagi przygotowujemy na różne sposoby: gotujemy je w wysokim garnku, pieczemy lub smażymy.
Idź do oryginalnego materiału