Dzień Sera na BioBazarze – kolejna edycja już 17 maja w sobotę!
Na moc serowych doznań zapraszamy najSERdeczniej w godzinach 10-16:00.
Będą serowe klasyki – uwodzące delikatnością ekologiczne twarogi, uwielbiana EKO Gouda niezastąpiona w kanapkach, będą francuskie sery z chronioną nazwą pochodzenia – Roquefort dojrzewający w jaskiniach, oryginalny Brie i Camembert, ukochany ser Francuzów czyli Comte. Gorgonzola w wersji dolce, piccante, a także z truflą, sery kozie z niepasteryzowanego mleka – z łagodnym lub wyrazistym finiszem, sery z mleka A2, norweski Brunost o karmelowym smaku. Podczas Dnia Sera na BioBazarze będziecie mogli kupić sery z mleka krowiego, koziego, owczego i… z mleka bawolego! Takie sery popularne są we Włoszech, ale nie tylko, na świecie na dużą skalę produkuje się je w Indiach, w Europie zaś także na Węgrzech jada się je często. Dlaczego warto?
Mleko bawole jest tłustsze i bardziej kaloryczne od mleka krowiego, ale zawiera mniej cholesterolu. Zawiera też najwięcej wapnia ze wszystkich mlek. Na stoisku Bals’Amore w stałej ofercie szeroka gama serów z mleka bawołów.
SHOW Z SEREM W TYTULE
Nasz Sycylijczyk Tony przybędzie z ogromnym krążkiem Parmigiano Reggiano, który rozkroi na Waszych oczach.
Przyjedzie do nas Wawrzyniec Maziejuk z Ekologicznego Gospodarstwa FIGA i opowie o tym jak wygląda ekologiczne serowarstwo na Podkarpaciu.
W Dniu Sera, jak co roku będą z nami Kaja i Francesco czyli team znany z najlepszej, manualnie wytwarzanej mozzarelli w kraju nad Wisłą. Bianca Mozzarella to bowiem genialne mleko z Mazowsza i oryginalne apulijskie receptury. Kaja zaprezentuje jak powstają sery parzone – wpadajcie na MOZZARELLA SHOW i spróbować włoskich antipasti na bazie serów od Bianca. Zrobimy klimat Apulii w Fabryce Norblina!
Będzie też Kinga z Pracowni UTARTE a z nią świeże zioła ucierane z serem, orzechami i genialną oliwą – czyli pesto. Doskonałe nie tylko do pieczywa, wspaniale łączy się bowiem się mozzarellą, burratą i straciatellą od Bianci.
Zapiszcie już dziś tę datę, szykujcie miejsce w lodówkach, bo ser i wiosna pięknie współistnieją!
