Dynia z curry zgodnie z przepisem Gordona Ramsaya

krokdozdrowia.com 1 rok temu
Zdjęcie: Dynia z curry. Przepis Gordona Ramseya


Curry to jedna z najkorzystniejszych kulinarnych przypraw, którą warto włączyć do swojej diety. W rzeczywistości zawiera kurkumę, cynamon i chili. Połączenie tych elementów nie tylko nadaje dużo smaku, ale jest również uważane za źródło fitoskładników o zdolnościach antyoksydacyjnych. Pokażemy Ci, jak Gordon Ramsay przygotowałby wyśmienite danie, jakim jest dynia z curry.

Dynia z curry – składniki

Aby zrobić doskonałą dynię z curry, potrzebujesz następujących składników:

  • Cynamon
  • Pieprz cayenne
  • Kurkuma
  • 1 papryka
  • 4 pomidory
  • Woda i sól
  • Gałka muszkatołowa
  • Oliwa z oliwek
  • Słodka papryka
  • Sproszkowane goździki
  • Czarny pieprz
  • Kminek w postaci ziaren
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kilogram dyni
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 szklanki grzybów
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Proporcje tych składników będą się różnić w zależności od marki, ale efekt i tak będzie fantastyczny.

Można spróbować zrównoważyć między innymi ilość pikanterii. Dla niektórych nadmierna ostrość może stanowić problem podczas spożywania tego dania. Inni z kolei będą szukać tego smaku, aby maksymalnie cieszyć się curry.

Pieprz odgrywa dominującą rolę w przepisie, ponieważ częściowo nadaje curry charakterystyczną pikantność.

Instrukcje wykonania przepisu Gordona Ramsaya

Musisz zacząć od zrumieniania czosnku na patelni z oliwą z oliwek. Aby to zrobić, obierz je i posiekaj. Po kilku minutach dodać drobno pokrojoną cebulę i kontynuować proces gotowania. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj pokrojone pieczarki.

W tym samym czasie należy pokroić i obrać dynię, zawsze na kawałki tej samej wielkości. Podsmaż składniki z resztą warzyw, a następnie dodaj sól, aby zrównoważyć słodycz.

Gdy wszystkie warzywa są dobrze ugotowane, można dodać przyprawy. Proporcja każdego z nich będzie odpowiadać gustowi każdej osoby.

Pozostało już tylko dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory i od czasu do czasu mieszać, aby dobrze się połączyły. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj trochę mleka kokosowego i gotuj na średnim ogniu przez jakieś 7 minut.

Zaleca się podawać na gorąco z odrobiną białego ryżu.

Korzyści z curry

Curry, jak już wspomnieliśmy, składa się z kombinacji kulinarnych przypraw. Zapewnia ono wiele korzyści zdrowotnych.

Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest działanie przeciwzapalne, którą zapewnia głównie kurkuma. Pokazują to badania opublikowane w Journal of Immunology. Zapalenie wewnętrzne jest jednym z głównych kierunków wielu przewlekłych patologii.

Przeczytaj również: Spaghetti z dynią – nie przegap tego pysznego przepisu

Ponadto curry jest źródłem przeciwutleniaczy. Związki te neutralizują powstawanie wolnych rodników i ich późniejsze gromadzenie się w tkankach organizmu. Efekt ten zmniejsza częstość występowania złożonych chorób, zgodnie z badaniem opublikowanym w Journal of Complementary & Integrative Medicine.

Na koniec musimy wspomnieć o niesamowitym działaniu cynamonu, kolejnego składnika curry. To przyprawa o działaniu hipoglikemizującym. Dzięki temu ma adekwatności przeciwcukrzycowe, a także jak wykazano, poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejsza insulinooporność.

Cynamon jest uważany za środek przeciwcukrzycowy. Pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Zobacz też: Dynia: 3 najlepsze przepisy na obiad

Przygotuj dynię z curry

Przygotowanie pysznego dyniowego curry w domu jest proste i szybkie. Zgodnie z przepisem Gordona Ramsaya nie wymaga wielu składników, a proces można jeszcze przyspieszyć, kupując mieszankę curry, zamiast stosować przyprawy osobno. Efektem końcowym jest danie o doskonałych adekwatnościach organoleptycznych.

Wegański Burger z dynią, marchewką i płatkami owsianymi
Wegański burger z dyni i płatków owsianych zapewnia dużą ilość niezbędnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Dowiedz się więcej. Przeczytaj więcej »
Idź do oryginalnego materiału