Badania opublikowane w czasopiśmie „The American Journal of Clinical Nutrition” potwierdzają, iż kawa pita z umiarem (ok. 3 filiżanki dziennie) korzystnie wpływa na zdrowie. Wspomaga trawienie i podkręca metabolizm. Zawarta w niej kofeina przyspiesza go aż o 11 proc., zwiększając znacząco spalanie tkanki tłuszczowej. Wskazano, iż największy wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej ma zielona kawa, gdyż zawiera więcej polifenoli niż kawy palone. Okazuje się w kontekście odchudzania, istotny jest również sposób zaparzania kawy. adekwatności odchudzające mają kawy parzone w ekspresach ciśnieniowych, bądź parzone po turecku. Poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom i pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych, co sprzyja trawieniu. Na tego typu napoje muszą uważać jednak osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy.
Jak zwiększyć odchudzające działanie kawy?
Aby zwiększyć efekt odchudzający kawy, można dodać do niej cynamon i imbir. Okazuje się, iż cynamon zmniejsza ilość glukozy, która dostaje się do krwiobiegu po posiłku. Wpływa na pracę enzymów trawiennych, które spowalniają rozkład węglowodanów w przewodzie pokarmowym. Natomiast jeden ze związków zawarty w cynamonie może działać na komórki, naśladując insulinę. To znacznie poprawia wychwyt glukozy przez komórki, chociaż działa znacznie wolniej niż sama insulina. Niektóre badania na ludziach potwierdziły przeciwcukrzycowe działanie cynamonu, pokazując, iż może on obniżyć poziom cukru we krwi na czczo choćby o 10-29 proc. Korzeń imbiru natomiast to przyprawa powodująca naturalne przyspieszenie metabolizmu, dzięki zawartości gingeroli. Pozwala pozbyć się zwłaszcza opornego na odchudzanie tłuszczu brzusznego, który jest niebezpieczny dla zdrowia. Picie napojów zawierających imbir pomaga ponadto szybciej uzyskać uczucie sytości po posiłkach.
Przygotuj kawę z imbirem i cynamonem