Brokuły należą do rodziny warzyw krzyżowych, która obejmuje m.in. jarmuż, kalafiora, brukselkę, kapustę czy rzepę. Każde z tych warzyw jest niskokaloryczne i wypełnione po brzegi składnikami odżywczymi. Słowem – idealne. Niestety nie wszyscy za nimi przepadają.
Warzywa w codziennej diecie
Spożywanie różnego rodzaju owoców i warzyw od dawna wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka wielu chorób związanych ze stylem życia. Wiele badań sugeruje, iż zwiększenie spożycia pokarmów roślinnych, takich jak brokuły, zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca i przedwczesnej śmierci. Musimy jednak pamiętać, żeby nasza dieta była różnorodna i zawierała jak najwięcej produktów. jeżeli nie jesteśmy miłośnikami brokułów, nie musimy zmuszać się do jedzenia ich każdego dnia. Zadbajmy jednak, by regularnie pojawiały się na naszym stole. Warto pamiętać, iż można z nich przygotować różne, smaczne dania, jak np. krem z brokułów. Nie trzeba zawsze jeść ich jako dodatek do obiadu, prosto z wody.
Nawet jeżeli nie przekonuje cię argument w postaci mniejszego ryzyka poważnych chorób, pamiętaj, iż osoby będące na diecie roślinnej na ogół ważą mniej. Łatwe utrzymanie optymalnej masy ciała do wielu osób już przemawia.
Dlaczego warto jeść brokuły?
Badania pokazują, iż ważna witamina zawarta w brokułach – folian – zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet. Odpowiednie spożycie folianu w diecie (w żywności) okazało się również obiecujące w ochronie przed rakiem okrężnicy, żołądka, trzustki i szyjki macicy. Chociaż mechanizm ochrony nie jest zrozumiały, naukowcy uważają, iż może to mieć coś wspólnego z rolą kwasu foliowego w produkcji DNA i RNA oraz w zapobieganiu mutacjom.
Istnieją też badania, które wykazały, iż sulforafan (również zawarty w warzywach krzyżowych) może hamować deacetylazę histonową (HDAC), o której wiadomo, iż bierze udział w progresji komórek nowotworowych.
Brokuły są doskonałym źródłem witaminy C – bardzo silnego przeciwutleniacza, który zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za procesy starzenia się i uszkodzenia komórek. Witamina C jest także niezwykle ważna w procesie tworzenia kolagenu, a więc spożywanie brokułów może poprawiać wygląd skóry.
Regularne spożywanie brokułów możemy docenić na starość. Tylko jedna filiżanka posiekanych brokułów zawiera 92 mikrogramy witaminy K, co stanowi ponad 100 procent dziennego zapotrzebowania. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy K poprawia zdrowie kości, ułatwiając wchłanianie wapnia i zmniejszając wydalanie wapnia z moczem.
Brokuły, tak jak większość warzyw, są cennym źródłem błonnika pokarmowego, a ten niejednokrotnie został powiązany m.in. z mniejszych ryzykiem raka jelita grubego. Ponadto sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała. Wysokie spożycie błonnika wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej, udaru, nadciśnienia, cukrzycy, otyłości i niektórych chorób przewodu pokarmowego.