Dlaczego kurki nie bywają robaczywe? Okazuje, iż są lekiem na pasożyty

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kurki Źródło: Pixabay


Kurka, czyli pieprznik jadalny, to bardzo charakterystyczny grzyb, który łatwo rozpoznać. W polskich lasach można go spotkać do końca października. Okazuje się, iż kurka, oprócz walorów smakowych ma działanie przeciwpasożytnicze. Trzeba tylko wiedzieć, jak ją przyrządzić.


Kurki bardzo rzadko bywają robaczywe. A to dlatego, iż mają działanie przeciwpasożytnicze. Niestety tracą je w temperaturze powyżej 55℃, a także pod wpływem soli.


Jak wykorzystać działanie przeciwpasożytnicze kurek?


Okazuje się, iż kurki można nie tylko gotować i marynować, ale również suszyć. Suszone kurki można używać jako przyprawę do kanapek, kasz, sosów czy sałatek. Badania wskazują, iż kurki posiadają również adekwatności antybakteryjne. Stwierdzono, iż są skuteczne w walce z bakteriami wywołującymi zatrucia pokarmowe oraz gronkowcem złocistym.


Kurki – składniki odżywcze:


Kurki mają wiele cennych składników odżywczych, chociaż aż w 90 proc. składają się z wody. Należą do zdrowych odmian grzybów, zawierają m.in.:


witaminy: D, B1, B6, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy;


minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk;


składniki odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze, w tym niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe;


błonnik.


Kurki są bogatym źródłem beta–karotenu


Badania wskazują, iż kurki zawierają więcej beta–karotenu niż marchew czy pomidor. Beta–karoten a działanie antyoksydacyjne, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku oraz wzmacnia system odpornościowy. Są też bogatym źródłem, witaminy B1, której jest w kurce tyle, co w drożdżach piekarskich. 9,9 proc. suchej masy kurki stanowi białko i jest wysoko przyswajalne, ale jest go mniej niż w roślinach. Jedna kurka ma 32 kcal.


Kurki są ciężkostrawne


Kurki są ciężkostrawne, ponieważ w ich ściankach komórkowych znajduje się chityna, która sprawia, iż grzyb ten zalega w układzie trawiennym, ich spożycia nie zleca się dzieciom poniżej 7. roku życia oraz osobom starszym i osobom mającym problemy z wątrobą.


Nie pomyl kurki z lisówką pomarańczową!


Kurka ma kolor żółty, od blado–żółtej do rdzawo–żółtej. Kapelusze młodych grzybów są wypukłe, w miarę dojrzewania przybierają lejkowaty, pofalowany kształt. Trzon grzyba zwęża się ku dołowi i jest odrobinę jaśniejszy niż kapelusz. Mimo iż kurka jest charakterystycznym grzybem, to zdarza się, iż jest mylona z niejadalnym grzybem o nazwie lisówka pomarańczowa. Lisówka zwana jest „fałszywą kurką”, jeżeli jednak uważnie jej się przyjrzymy, to okazuje się, iż ma gęstsze blaszki i ciemniejsze owocniki.
Idź do oryginalnego materiału