Jak dobrze umyć truskawki? Wśród licznych instrukcji królują te, gdzie zaleca się myć te owoce w wodzie wymieszanej z sodą oczyszczoną. Niekiedy proponuje się także mycie w wodzie z octem, a są i tacy, którzy oba zabiegi stosują jeden po drugim. Ma to pomóc usunąć nie tylko zwykłe zanieczyszczenia, ale przede wszystkim pozostałości pestycydów.
Czy soda usunie pestycydy z truskawek?
O myciu truskawek sodą napisała ostatnio w mediach społecznościowych dziennikarka Katarzyna Bosacka. I nie pozostawiła złudzeń: „Fejk internetowy! Nie wierzyć! Nie rozpowszechniać!” – podkreśliła. Bosacka powołała się na dr n. med. Aleksandrę Rutkowska z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, prezeskę DetoxED – Bądź Detoxed. Bądź zdrowy, która zajmuje się badaniem wpływu szkodliwych substancji na zdrowie człowieka. Specjalistka cytowana przez Bosacką zaznaczyła, iż nie ma badań potwierdzających, aby mycie truskawek czy innych owoców o miękkiej skórce usunęło z nich wszystkie pestycydy. To oznacza, iż woda z sodą usunie jedynie część szkodliwych substancji – podobnie jak woda bez żadnych dodatków.
Czy należy bać się pestycydów z truskawek?
Truskawki otwierają tegoroczny ranking tak zwanej brudnej dwunastki, czyli najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców, który publikuje Environmental Working Group (EWG). Co to oznacza dla polskiego konsumenta? – Należy pamiętać, iż dane ze Stanów Zjednoczonych nie mogą być przełożone bezpośrednio na realia polskie – uspokajała w rozmowie z „Wprost” mgr Justyna Kowalska-Bąbik, dietetyczka Centrum Dietetycznego Online NCEŻ(Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej). Jak podkreśliła, polskie badania nie wykazały, aby pozostałości pestycydów na truskawkach, choćby przy długotrwałym jedzeniu tych owoców, miały negatywny wpływ na zdrowie. Jak podkreśliła, truskawki przed jedzeniem po prostu należy dobrze opłukać pod bieżącą wodą.
Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę, iż aby uniknąć pestycydów, najlepiej wybierać truskawki z ekologicznych upraw. To samo doradzają amerykańscy eksperci, a Amerykańska Agencja ds. Leków zaleca mycie nie tylko samych owoców, ale też rąk: ciepłą wodą z mydłem przez 20 sekund przed i po przygotowaniu świeżych produktów.