Suszenie to jeden z najlepszych sposobów zabezpieczenia grzybów przed zepsuciem. Pozwala na długie i bezpieczne przechowywanie tego produktu i zachowanie cennych składników mineralnych m.in.: potasu, fosforu i magnezu, cynku, żelaza czy selenu.
Najlepiej suszyć szlachetne rodzaje grzybów
Do suszenia nadaje się wiele gatunków grzybów, jednak najlepiej smakują:
borowiki szlachetne i inne rodzaje borowików;
podgrzybki brunatne i inne rodzaje podgrzybków;
koźlarze (chociaż pod wpływem suszenia te grzyby mocno ciemnieją);
rydze.
Czy można suszyć maślaki?
Wiele osób zastanawia się, czy można suszyć maślaki. Doświadczeni grzybiarze podpowiadają, iż można je suszyć, ale trzeba pamiętać, żeby zdjąć z nich skórkę, która jest twarda, gorzkawa i może wywołać niestrawność. Ze względu na dużą zawartość wody w maślakach, ich objętość po ususzeniu zmniejsza się bardziej, niż w przypadku, chociażby podgrzybków czy prawdziwków.
Nie myj grzybów przed suszeniem!
Należy pamiętać o tym, żeby grzybów przeznaczonych do suszenia nie myć, bo to może sprzyjać powstawaniu pleśni. Wystarczy dokładnie je oczyścić, przyciąć trzonki. jeżeli są mocno zabrudzone, można przetrzeć je lekko wilgotną, czystą szmatką. Do suszenia nadają się wyłącznie nierobaczywe, zdrowe grzyby.