Co zrobić z niedojrzałym awokado? Lepszego sposobu nie znajdziesz. Będzie miękkie w 10 minut

kobieta.gazeta.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: Co zrobić z niedojrzałym awokado? Lepszego sposobu nie znajdziesz. Będzie miękkie w 10 minut, istock/@NatashaPhoto


Co zrobić z niedojrzałym awokado? Sprawdza się jako składnik past, sosów i sałatek, ale aby dobrze smakowało, powinno być przede wszystkim miękkie. jeżeli owoc jest niedojrzały, a potrzebujesz go "na już", wykorzystaj ten sposób.
Ten owoc w ciągu ostatnich lat podbił podniebienia wielu Polaków. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Zawiera potas, miedź, fosfor, magnez i żelazo, a także witaminę A, C i E. Jest też źródłem kwasu foliowego i sporych ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Co zrobić z niedojrzałym awokado? Oto patent, za pomocą którego nie musisz czekać kilku dni.


REKLAMA


Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek


Co zrobić z niedojrzałym awokado? Ten patent jest genialny. Owoc będzie gotowy do spożycia już w 10 minut
Wiele osób kupuje w sklepie niedojrzałe owoce, a potem odkłada, by nabrały miękkości i smaku. Aby przyspieszyć ten proces, możesz położyć je obok bananów i jabłek. Wydzielają one etylen, czyli hormon roślinny, który reguluje wzrost owoców i rozwój roślin, a także przyspiesza dojrzewanie. Jeszcze szybszym trikiem jest wrzucenie awokado do papierowej torby wraz z jabłkiem oraz bananem i umieszczenie jej w ciepłym miejscu i suchym miejscu. Tak przechowywany owoc zrobi się miękki choćby w 24 godziny.


Awokado Fot. istockphoto.com/ autor tashka2000


o ile jednak nie masz całego dnia, wypróbuj ten trik. Owiń owoc folią aluminiową i włóż go rozgrzanego do 90 stopni piekarnika. W ciągu 10 minut awokado powinno zrobić się miękkie, ale warto na bieżąco sprawdzać jego stan, aby nie "przypiec" za mocno.


Czy można jeść niedojrzałe awokado? Lepiej tego nie rób
Niedojrzały owoc nie zachwyca smakiem, bo jest twardy i gorzki, ale to niejedyne powody, dla których lepiej unikać jego spożywania. Zjedzenie takiego awokado może spowodować kłopoty trawienne takie jak biegunka, ból brzucha czy nudności. Pamiętaj, iż idealny owoc nie powinien być ani zbyt miękki, ani zbyt twardy, a jego miąższ powinien mieć jasnozielony kolor i kremową konsystencję. Lubisz awokado? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału