Jajka są bogatym źródłem nie tylko białka, ale także witamin A, D, E i K, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, cynku, zdrowych tłuszczy, a także luteiny i zeaksantyny, przeciwutleniaczy chroniących oczy m.in. przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Jedno jajko, w zależności od sposobu przygotowania, zawiera ok. 80 kcal, warto więc po nie sięgać również na diecie.
REKLAMA
Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować
Ile jajek można jeść dziennie? Te osoby powinny ograniczyć
Jedno duże jajko zawiera ok. 200 mg cholesterolu. Jak czytamy na portalu zdrowie.gazeta.pl, nie ma jednoznacznych dowodów na to, by jajka zwiększały ryzyko chorób serca przy umiarkowanym spożyciu. Jednak częste i długotrwałe spożywanie zwiększa poziom cholesterolu we krwi. Naukowcy zauważyli, iż jadanie dwóch jajek dziennie nie zaburzy równowagi między "złym cholesterolem" (LDL) a "dobrym" (HDL) osób zdrowych.
Większość zdrowych dorosłych osób może bezpiecznie jeść 1-2 jajka dziennie, w zależności od tego, ile cholesterolu jest w ich diecie. jeżeli masz już wysoki poziom cholesterolu we krwi lub inne czynniki ryzyka chorób serca, ogranicz się i nie przekraczaj 4-5 jajek na tydzień
- podkreśla cytowany przez zdrowie.gazeta.pl portal healthline.com.
W jakiej postaci jajko jest najzdrowsze? Unikaj zbyt długiego smażenia
Teoretycznie wydawać by się mogło, iż najzdrowsze będzie surowe jajko, jednak jak podkreśla Medonet.pl, nasz organizm nie przyswaja protein z surowych jajek w całości, a zaledwie w 50 proc. Dodatkowo zwiększa się ryzyko zarażenia bakterią Salmonelli bytującej na skorupkach. W jakiej postaci jajko jest najzdrowsze? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, jednak na pewne formy lepiej uważać.
Jajecznica jest dobrym wyborem, pod warunkiem iż będzie lekko ścięta. - Zbyt długie smażenie jajecznicy sprawi, iż cholesterol obecny w jajkach zostanie utleniony do szkodliwej miażdżycorodnej formy - tłumaczy dr Bartek Kulczyński w opublikowanym na YouTube filmie. Zaletą jajek sadzonych, szczególnie z lekko ściętym żółtkiem, jest z kolei to, iż krótkie smażenie nie pozbawia ich wartości odżywczych i nie obniża poziomu białka. Tłuszcz jednak podnosi kaloryczność posiłku. Omlety także są dobrym rozwiązaniem, szczególnie jeżeli jadasz je z porcją świeżych warzyw. Tu także jednak lepiej uważać z ilością tłuszczu.
Ile gotować jajko na twardo, ile na miękko? (zdjęcie ilustracyjne) aga7ta / iStock
A co z jajkami gotowanymi? Te mogą powodować wzdęcia, bóle brzucha, ciężej jest też je strawić. Zbyt długie gotowanie prowadzi do reakcji siarki i żelaza, a efektem jest charakterystyczna zieleń widoczna na żółtku. - Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne. Najlepsze są te, w których białko jest lekko ścięte. W takiej postaci jest mniejsze prawdopodobieństwo powstania alergii - tłumaczy w rozmowie z portalem abczdrowie.pl Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyk i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety". W tak przygotowanym jajku lecytyna, która jednocześnie zapobiega przyswajaniu przez organizm "złego" cholesterolu, nie zostaje także uszkodzona. By ugotować jajko na miękko, wystarczą 4 minuty od momentu zagotowania się wody (w przypadku małych 3,5 minuty, dużych - 5 minut).
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.