Co to jest Haritaki i jakie są jego korzyści zdrowotne?

krokdozdrowia.com 1 rok temu
Zdjęcie: Czym jest haritaki i jakie są jego właściwości zdrowotne?


Haritaki, którego nazwa naukowa to Chebulic myrobalan, to owoc otrzymywany z nasion drzew Terminalia chebula. Nosi również takie nazwy jak „orzech indyjski” lub „śliwka indyjska”. Dość często stosuje się go w medycynie ajurwedyjskiej.

Według tego systemu medycznego jest to pokarm o „naturze tridoszowej ” – czyli może równoważyć wszystkie trzy dosze. W ten sposób równoważy zdrowie fizyczne, psychiczne i duchowe, szczególnie w przypadku chorób. Jakie są jego zalety? Co mówi na ten temat nauka? Oto wszystkie szczegóły.

Charakterystyka haritaki

W medycynie ajurwedyjskiej haritaki uchodzi za „króla leków”. Owoc ma kształt brzoskwini i mierzy od 2 do 4,5 centymetra długości i od 1,2 do 2,5 centymetra szerokości. Na powierzchni posiada również 5 podłużnych grzbietów.

W zależności od odmiany może mieć słodki, kwaśny lub gorzki smak. Ponadto, gdy dojrzeje, przybiera zwykle kolor czarno-zielony. zwykle rośnie w tropikalnych i subtropikalnych regionach Indii, Nepalu, Chin, Sri Lanki, Malezji i Wietnamu.

Proszek haritaki wytwarza się ze skórki i często służy do celów leczniczych. Należy jednak zauważyć, iż istnieją różne produkty haritaki. Są to:

  • Widźaja
  • Czetaki
  • Rohini
  • Putna
  • Jayanti
  • Abhaja
  • Amrita
Medycyna ajurwedyjska przywiązuje dużą wagę do naturalnych środków, zarówno do stosowania w postaci leków, jak i w kuchni.

Możesz być zainteresowany: Liczi: adekwatności odżywcze, korzyści i przeciwwskazania

Właściwości odżywcze haritaki

Wiele zalet haritaki ma związek ze stężeniem niezbędnych składników odżywczych. Mówiąc dokładniej, owoc jest źródłem witaminy C, manganu, selenu, potasu, żelaza i miedzi.

Z kolei, jak stwierdzono w artykule opublikowanym w Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, dostarcza innych fitoskładników, takich jak:

  • Kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, kwas oleinowy i kwas palmitynowy)
  • Garbniki
  • Aminokwasy
  • Glukoza
  • Chininy

Ze względu na taki skład przypisuje się mu między innymi właściwości przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, hepatoprotekcyjne, kardioprotekcyjne, przeciwwirusowe i przeciwskurczowe. A kiedy i jak się go stosuje?

Zastosowania i zalety haritaki

Lecznicze zastosowania haritaki są opisane w książkach ajurwedyjskich i tybetańskich. W tych tradycyjnych systemach jest ceniony ze względu na swój potencjał zapobiegania i leczenia chorób. Jednak dowody na jego korzyści pozostają ograniczone. Dlatego ważne jest, aby używać go z rozwagą.

Zdrowie układu pokarmowego

W medycynie ajurwedyjskiej haritaki stosowano jako środek wspomagający detoksykację układu pokarmowego. Jego spożycie wspomaga pracę jelit i pomaga w zapobieganiu zaburzeniom, takim jak zaparcia.

Ponadto między innymi przyczynia się do łagodzenia następujących dolegliwości:

  • Biegunka
  • Bębnica
  • Wrzody trawienne
  • Kwasowość żołądka
  • Skurcze brzucha i kolka

Ponadto uważa się, iż owoc ten stymuluje wydzielanie soków trawiennych, zmniejsza stany zapalne i wspiera równowagę zdrowych bakterii w jelitach.

Układ odpornościowy

Ekstrakt Haritaki stosowany jest jako suplement wzmacniający układ odpornościowy. Jego adekwatności przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne przyczyniają się do zapobiegania infekcjom. Ponadto zawarta w nim witamina C stymuluje funkcje leukocytów, co optymalizuje również mechanizmy obronne.

W związku z tym haritaki pomaga w zapobieganiu następującym chorobom:

  • Alergie
  • Infekcje skóry
  • Zapalenie spojówek
  • Infekcje dróg oddechowych
  • Infekcje jelitowe
  • Choroby autoimmunologiczne (zapalenie stawów, toczeń, celiakia)

Zdrowie metaboliczne

Fitoskładniki zawarte w haritaki, zwłaszcza garbniki, kwasy tłuszczowe i aminokwasy, mają pozytywny wpływ na zdrowie metaboliczne. Badanie na zwierzętach opisane w Phytotherapy Research wiąże spożywanie tego owocu z zapobieganiem wysokiemu poziomowi glukozy we krwi, insulinooporności, wysokiemu poziomowi cholesterolu i innym czynnikom związanym z zespołem metabolicznym.

Zapalenie i stres oksydacyjny

Obfita podaż przeciwutleniaczy w haritaki korzystnie wpływa na regulację procesów zapalnych organizmu oraz redukcję negatywnych skutków stresu oksydacyjnego. W szczególności jego spożycie wiąże się ze wzrostem glutationu i dysmutazy ponadtlenkowej, które są najważniejsze w walce z wolnymi rodnikami.

Ze względu na te efekty uważa się, iż suplementacja haritaki ma działanie neuroprotekcyjne i przeciwnowotworowe. Jego umiarkowane spożycie przyczynia się też do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych pogarszających jakość życia.

Zdrowie układu krążenia

Chociaż dowody są ograniczone w tym względzie, owoc ma wpływać na polepszenie stanu zdrowia serca. Literatura popularna sugeruje, iż przyczynia się do poprawy przepływu krwi, co ma sprzyjać kontroli ciśnienia tętniczego. Ponadto, ze względu na swoje adekwatności antyoksydacyjne i przeciwzapalne, ma stymulować eliminację złego cholesterolu i przyczyniać się do profilaktyki miażdżycy.

Inne zalety haritaki

  • Umiarkowane spożycie haritaki wspomaga utratę wagi. W szczególności zmniejsza apetyt na jedzenie jak również promuje optymalne funkcjonowanie metaboliczne.
  • Miejscowe stosowanie ekstraktów haritaki jest przydatne w zapobieganiu infekcjom skóry. Uważa się nawet, iż pomaga zwalczać trądzik i promować gojenie.
  • Jego aplikacja na skórę głowy zmniejsza występowanie łupieżu, świądu i nadmiernego wypadania włosów. Ponadto pozostawia jedwabisty i zdrowy wygląd.

Dawki i formy występowania Haritaki

Haritaki jest często dostępny w proszku, kapsułkach i herbacie. Dawki mogą się różnić w zależności od rodzaju i producenta.

Na ogół wahają się od 1 do 5 gramów dziennie, w dwóch dawkach, rozcieńczonych w ciepłej wodzie lub mleku z miodem. W każdym przypadku należy zawsze sprawdzać etykietę i przestrzegać zaleceń dotyczących spożycia.

Do stosowania miejscowego, proszek można łączyć z wodą różaną, olejem kokosowym lub miodem. Wciera się go w skórę, o ile nie ma otwartych ran. Ponadto po rozcieńczeniu w wodzie można go nakładać na skórę głowy.

Produkt może działać ochronnie na skórę głowy poprawiając stan łupieżu.

Podoba Ci się ten artykuł? Możesz także przeczytać: Ostrobok, ryba o doskonałych wartościach odżywczych

Zagrożenia i możliwe skutki uboczne

Pomimo korzyści, haritaki może powodować pewne skutki uboczne, zwłaszcza gdy jest przyjmowany bez nadzoru specjalisty od ajurwedy lub lekarza ogólnego. Reakcje te obejmują:

  • Gorączka
  • Zmęczenie
  • Biegunka
  • Zapalenie jamy ustnej
  • Odwodnienie
  • Sztywność szczęki
  • Niedobory żywieniowe

Ponadto ze względu na adekwatności hipoglikemizujące należy unikać jego jednoczesnego spożywania z lekami przeciwcukrzycowymi. W rzeczywistości należy się dobrze zorientować podczas przyjmowania jakiegokolwiek leku. Interakcje mogą osłabić lub wzmocnić jego działanie, narażając zdrowie.

Ze względów bezpieczeństwa najlepiej unikać jego podawania dzieciom, kobietom w ciąży lub karmiącym piersią oraz pacjentom z chorobami przewlekłymi. W tym ostatnim przypadku należy najpierw skonsultować się z lekarzem.

Co należy pamiętać o haritaki

W medycynie ajurwedyjskiej haritaki jest dobrze znanym lekarstwem na przyspieszenie metabolizmu, poprawę odporności i ochronę układu sercowo-naczyniowego. Mimo to jego stosowanie powinno być rozważne i zawsze pod nadzorem specjalisty od ajurwedy lub lekarza ogólnego.

Nie jest to lek pierwszego wyboru w przypadku chorób i nie wolny od skutków ubocznych. Dlatego wskazane jest przyjmowanie wyłącznie dawek zalecanych przez producenta.

Chociaż może być stosowany jako środek miejscowy, dobrze jest przetestować go przed użyciem. Wystarczy nałożyć niewielką ilość na jeden z obszarów skóry i odczekać od 12 do 24 godzin. jeżeli nie ma niepożądanych reakcji, można go stosować bez problemu.

Papaja w domu – jak uprawiać i zebrać w niecały rok
Papaja w domu. Okazuje się, iż papaję można hodować w domowych. Co należy wziąć przy tym pod uwagę? Koniecznie poznaj szczegóły! Przeczytaj więcej »
Idź do oryginalnego materiału