Co to jest acerola? Warto po nią sięgać zwłaszcza jesienią

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Acerola Źródło: Pexels / Julia Filirovska


Czy wiesz, co to jest acerola? W Polsce trudno znaleźć ją na półce z warzywami. Przetwory i suplementy diety z acerolą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i w aptekach. Warto po nie sięgać, zwłaszcza jesienią, bo to prawdziwa bomba witaminowa, która pomoże nam wzmocnić odporność.


Acerola pochodzi z Wysp Karaibskich, jednak zdarza się spotkać ją także na terenie Meksyku czy Teksasu. Charakterystyczne czerwone owoce aceroli przypominają w smaku wiśnie lub czereśnie. Są soczyste i lekko kwaśne. Nadają się do spożycia tylko przez 2–3 dni od zerwania, dlatego ich import jest utrudniony.


Acerola zawiera duże ilości witaminy C


Szacuje się, iż acerola zawiera choćby 30–razy więcej witaminy C niż cytryna. W 100 gramach aceroli zawarte jest od 1000 do 4500 mg witaminy. To ogromna dawka, która pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Acerola zawiera także witaminę A oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w niej białko, kwas jabłkowy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz beta-karoten i flawonoidy. Jest bogata również składniki mineralne, m.in.:


wapń,


żelazo,


magnez,


fosfor,


mangan,


potas,


cynk.


Acerola – adekwatności prozdrowotne


Acerola od wieków była wykorzystywana w medycynie naturalnej. Leczono nią m.in.: ospę wietrzną, anemię, a także problemy wątrobowe i choroby płuc. Dziś wiadomo, iż regularne spożywanie aceroli zwiększa odporność organizmu na infekcje. Badania wskazują, iż acerola może również obniżać poziom cukru u chorych na cukrzycę typu 2, a także wspomaga odchudzanie. Inne adekwatności i zastosowanie aceroli to:


spowolnienie procesów starzenia,


zapobieganie chorobie Alzheimera i chorobie Parkinsona,


poprawa pracy układu krążenia,


obniżenie ciśnienia,


zmniejszenie ryzyka udaru mózgu,


zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy,


poprawa wzroku,


wspomaganie produkcji kolagenu,


wzmocnienie kości i stawów.


Suplementy diety z acerolą


Acerolę można kupić w formie proszku oraz tabletek zawierającym ekstrakt tego owocu. Dostępny w sprzedaży jest również sok z aceroli. Produktów należy szukać w sklepach zielarskich i aptekach. Nie są niestety tanie, bo cena półlitrowego soku wynosi ok. 20 zł.
Idź do oryginalnego materiału