Co daje marynowanie mięsa? Poznaj przepis na marynatę bulgogi do karkówki z grilla

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Mięso z grilla Źródło: Shutterstock


Słoneczna pogoda sprzyja grillowaniu na świeżym powietrzu. jeżeli planujesz w taki sposób przygotować posiłek, pewnie zastanawiasz się, jak sprawić, aby dania z grilla były smaczne i soczyste. Sekretem jest odpowiednia marynata. Podpowiadamy, jak przyrządzić marynatę bulgogi, która zachwyca smakiem.


Chociaż grillowanie czy pieczenie w ognisku nie należy do najzdrowszych sposobów przyrządzania mięsa, ma wciąż wielu zwolenników. Ważne jest, żeby nie grillować mięsa w płomieniach ognia, tylko na żarzących się węglach. A to dlatego, iż pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcz skapujący z mięsa dostaje się do ognia. Powstają wtedy niekorzystnie działające na zdrowie związki, między innymi wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworów. Aby nie doszło do powstania szkodliwych związków, mięso powinno być grillowane na specjalnych tackach. Ważne jest, aby nie doprowadzać go do zwęglenia. jeżeli jednak potrawy z grilla przygotowujemy sporadycznie, nie ma co obawiać się o zdrowie.


Dlaczego warto zamarynować mięso przed grillowaniem?


Żeby mięso czy ryby przygotowane na grillu miały dobry smak, były soczyste i miękkie, należy je uprzednio zamarynować. Ale to nie jedyna korzyść, jaką daje marynata. Ścina ona białko zawarte w mięsie i dzięki temu krócej można je grillować. Trzeba też pamiętać, iż istotny jest czas, na jaki zostawiamy mięso w marynacie. Powinno spędzić w niej minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc. Ryby oraz warzywa potrzebują znacznie mniej czasu, by wchłonąć wszystkie aromaty przypraw. Warto pamiętać, by nie wyrzucać marynaty, po wyciągnięciu z niej mięsa lub warzyw. Będzie nią można podlewać nią produkty podczas grillowania lub smażenia.


Co dodać do marynaty do mięs?


Głównymi składnikami marynat do mięs są zioła, które nadają mu smak i aromat. Sprawiają, iż nie jest potrzebna duża ilość soli do przyprawienia mięsa. Warto też, żeby w marynacie znalazł się ocet lub sok z cytrusów, bądź owoców tropikalnych. To właśnie zawarte w nich kwasy i enzymy zmiękczają mięso i przedłużają jego świeżość. Marynatę najlepiej przygotowywać na bazie oliwy z oliwek, oleju z pestek winogron czy oleju rzepakowego. Chociaż wybór gotowych marynat do mięs jest duży, najzdrowiej jest marynatę przygotować samemu.


Wypróbuj przepis na marynatę do karkówki lub wołowiny z grilla
Idź do oryginalnego materiału