Choroba Alzheimera dotyczy prawie 50 milionów ludzi na całym świecie. To przewlekła choroba neurologiczna, powodująca problemy z pamięcią, koncentracją i logicznym myśleniem, a także z podejmowaniem decyzji. Choroba może stopniowo rozwijać się latami, ale najczęściej objawia się u osób starszych po 65. roku życia.
Alzheimer a mikrobiom jelitowy
Jak wynika z najnowszych badań, opublikowanych w „Communications Biology”, rozwój choroby Alzheimera może mieć związek z kondycją mikrobiomu jelitowego. Badania przeprowadzone na niemal 400 tysiącach osób wykazały, iż osoby cierpiące na choroby jelitowe znajdują się także w grupie ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera.
Na razie jest za wcześnie, by stwierdzić, iż to mikrobiom jelitowy wpływa na rozwój choroby, ale nie da się zanegować związku pomiędzy kondycją jelit a chorobą Alzheimera.
Od dawna wiadomo, jak ogromną rolę pełni oś mózgowo-jelitowa, która odpowiada za komunikację na linii jelita-mózg. Oś ta nie tylko przekazuje komunikaty z jelit do mózgu, ale działa również w drugą stronę. Dziś już wiadomo, iż zdrowie jelit może wywierać wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
Zadbaj o jelita
Dbanie o mikrobiom jelitowy ma znaczenie nie tylko w kontekście dbania o funkcjonowanie układu nerwowego. W jelitach powstaje prawie 80 procent komórek odpornościowych, dlatego silne jelita wspierają pracę układu immunologicznego. Dbając o mikrobiom, wspieramy również pracę układu trawiennego. Włączenie do diety produktów o działaniu prebiotycznym i probiotycznym może złagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe, zmniejszyć występowanie wzdęć, zaparć czy gazów. Odgrywa to ogromną rolę w zachowaniu dobrej kondycji zdrowotnej.
Jak zadbać o zdrowie jelit?
Aby zadbać o mikrobiom jelitowy, warto włączyć do diety produkty bogate w błonnik. Błonnik pokarmowy działa jak naturalna miotełka dla jelit, która wymiata z nich wszystkie niepotrzebne substancje i resztki pokarmowe. Pomaga to uregulować pracę jelit, a także unormować wypróżnienia. Dieta bogata w błonnik jest naturalną profilaktyką zaparć czy wzdęć.
Błonnik znajdziemy przede wszystkim w produktach pełnoziarnistych (grube kasze, makaron razowy, pieczywo razowe, płatki owsiane, otręby), ale też w warzywach i owocach. Dobrym źródłem błonnika są rośliny strączkowe, gruszki, jabłka, śliwki.
Oprócz tego dobrze jest jeść także produkty zaliczane do grupy prebiotyków, które wspierają rozwój dobrych bakterii w jelitach. To między innymi banany, cebula czy czosnek. Naturalnym źródłem probiotyków są natomiast kiszonki oraz produkty mleczne.