Chleb z tym dodatkiem smakuje wyśmienicie! Ale czy to zdrowe?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Chleb Źródło: Shutterstock


Kromka chrupiącego chleba z masłem to dla wielu przysmak kojarzony z dzieciństwem. To jedzenie przyjemne, poprawiające nastrój, ale czy zdrowe? Odpowiadamy.


Chleb nie ma dobrej passy, zwłaszcza jeżeli mówimy o dietach odchudzających. Warto jednak pamiętać, iż chleb niejedno ma imię, a ten przygotowany (najlepiej samodzielnie) z wysokiej jakości składników, jest zdrowym i pełnowartościowym elementem dobrze zbilansowanych diet. 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba.


Czy chleb jest zdrowy?


– Chleb nie ma dobrego PR-u w świecie dietetyki. Tymczasem bardzo łatwo odczarować jego złą sławę i uczynić z niego wartościowy element codziennego jadłospisu. Dobry chleb to chleb na zakwasie, zawierający sporą ilość nieprzemielonych ziaren, podawany w towarzystwie świeżych warzyw i produktów stanowiących wartościowe źródło białka i witamin, np. bardzo dobrej jakości żółtego sera oraz awokado lub hummusu – zauważa Roksana Środa, dietetyk kliniczna MajAcademy.


Do najpopularniejszych gatunków chleba zaliczamy chleb żytni (biały lub razowy), chleb pszenny oraz chleb mieszany (pszenno-żytni). Coraz śmielej eksperymentujemy także z innymi mąkami, wykorzystując z powodzeniem mąkę jęczmienną, owsianą lub kukurydzianą. Mąka pełnoziarnista stanowi bogate źródło żelaza, potasu, fosforu, magnezu oraz cynku. Warto też pamiętać, iż chleb przygotowany na bazie zakwasu zawiera znacznie większą ilość składników bioaktywnych – witamin i polifenoli.


Czy chleb z masłem jest zdrowy?


Najlepsze są rzeczy najprostsze. To np. kromka chrupiącego chleba z masłem. Masło jest bogate w witaminę A i zawiera kwas laurynowy, który jest istotny w leczeniu wielu infekcji.


Jak podkreśla Ewa Polińska, eksperta z MSM Mońki, masło jest naturalnym źródłem witamin A, D, E i K. – Witaminy te są rozpuszczalne w tłuszczach, więc spożywanie masła jest najłatwiejszym sposobem ich wchłaniania przez nasz organizm – mówi.


Jak ze wszystkim – istotny jest jednak umiar. Trzeba pamiętać, iż masło jest również źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Zalecana dzienna ilość wynosi około 20-22 gramów nasyconych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, iż jedna łyżka masła zawiera około 35 proc. zalecanego dziennego spożycia.


Kanapka z masłem i czosnkiem – idealna na odporność


Na kromkę chleba z masłem połóż plasterki czosnku (albo przygotuj zdrowe masło czosnkowe). Masło złagodzi ostrość czosnku, a takie połączenie to idealne remedium na jesienno-zimowe infekcje. Czosnek działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz doskonale wzmacnia odporność.
Idź do oryginalnego materiału