Budyń owsiany jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego budyniu. Można jeść go na deser, ale też śniadanie. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Przygotowuje się go na bazie płatków owsianych, dowolnego mleka lub wody oraz ulubionych dodatków. To właśnie płatkom owsianym zawdzięcza swoje prozdrowotne adekwatności.
Dlaczego warto jeść budyń z płatków owsianych?
Budyń z płatków owsianych korzystnie działa na organizm. Dodaje energii, gdyż płatki owsiane zawierają żelazo, a ten pierwiastek jest składnikiem hemoglobiny, której głównym zadaniem jest transport tlenu do komórek. Dzięki temu organizm wytwarza energię. Płatki owsiane są też dobrym źródłem przeciwutleniaczy. W 2009 roku ukazały się badania naukowców, które wykazały, iż zawierają aż 20 unikalnych polifenoli zwanych awentramidami. Związki te działają przeciwzapalnie i zapobiegają powstawaniu nowotworów.
Zawarty w płatkach owsianych błonnik pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu i przyspiesza metabolizm. Przeciwdziała też zaparciom i chroni przed rakiem jelita grubego, czego również dowiodły badania. Wystarczy zjeść 100 g płatków owsianych każdego dnia, aby dostarczyć organizmowi 10 g błonnika. Deser z płatków owsianych zapewnia też na długo uczucie sytości. Stopniowo dostarcza energii, nie powodując napadów głodu. Dodanie do deseru sezonowych owoców dodatkowo wzbogaci go o cenne witaminy i składniki mineralne. W tej roli dobrze sprawdzą się maliny lub truskawki.
Kto nie powinien jeść budyniu z owsianki?
Gotowanie płatków owsianych sprawia, iż podnosi się ich indeks glikemiczny (IG). Jest to wskaźnik, który informuje o tym, jak gwałtownie po spożyciu określonego artykułu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi. Jest to bardzo istotna informacja dla osób, które cierpią na cukrzycę.
Wypróbuj przepis