5 nietypowych warzyw na grilla. Wśród propozycji rzodkiewka i kalafior

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Grillowane warzywa Źródło: Shutterstock / zi3000


Z grillem kojarzy ci się kiełbasa, karkówka i kaszanka? Wrzuć na ruszt warzywa, a twoje grillowanie nabierze zupełnie innego wymiaru. Jakie warzywa najlepiej grillować?


Grillowane warzywa mogą być jedynie dodatkiem do mięs, ale mogą też zagrać na wiosennym pikniku z grillem rolę główną. Najczęściej na grilla kładziemy paprykę, cukinię i cebulę – te warzywa są też często składnikiem mięsnych szaszłyków. Dość popularne jest też grillowanie kukurydzy, ale to nie są jedyne warzywa, które warto położyć na ruszt.


5 nietypowych warzyw na grilla


Grill z warzywami jest nie tylko bardziej kolorowy, ale warzywa sprawiają, iż może być też zdrowszy. Oto pięć warzyw, które śmiało możesz grillować.


Jak grillować warzywa?


Warzywa zwykle potrzebują mniej czasu, niż mięsa. Warzywa można przed położeniem na ruszcie marynować – tu sprawdzą się proste marynaty z oliwy, czosnku i aromatycznych ziół. Warzywa są świetnym dodatkiem do szaszłyków z mięsa, ale można zrobić też szaszłyki warzywne – na patyczki można nabijać jeden rodzaj warzywa (np. pomidorki, rzodkiewki lub nadziewane w poprzek kawałki kolorowych szparagów), albo zrobić miks warzyw (np. z pomidorków, czosnku, cebuli, papryki, rzodkiewki i cukinii). Warzywa na szaszłyki najlepiej jest zamarynować wcześniej, nabiorą wówczas więcej smaku. jeżeli grillujesz warzywa bez marynaty, skrop je delikatnie oliwą, ale potem podawaj z prostym sosem winegret albo sosem czosnkowym czy wyrazistym pesto (pesto można zrobić z liści warzywa wykorzystanych na grilla – to na przykład pesto z liści rzodkiewki czy natki marchewki).


Warzywa możesz kłaść pomiędzy skwierczące na grillu kawałki mięsa, ale jeżeli wśród gości są osoby niejedzące mięsa, najlepiej mieć osobny ruszt, albo grillować warzywa na osobnych tackach.
Idź do oryginalnego materiału