Zupa z kaszą pęczak

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • 100 g kaszy pęczak
  • marchewka
  • pół papryki żółtej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki groszku zielonego mrożonego
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki śmietanki 12%
  • 2-3 łyżki masła
  • łyżka sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • do smaku sól i pieprz
  1. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w drobne piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. W garnku rozpuścić 2 łyżki masła i podsmażyć do zarumienienia cebulę, czosnek, marchew, paprykę i suchą kaszę pęczak.
  3. Następnie dodać wodę (do poziomu warzyw) oraz sos sojowy. Gotować około 15 minut.
  4. Dodać przecier pomidorowy, śmietankę i groszek mrożony. Gotować 5 minut.
  5. Dodać łyżkę masła (opcjonalnie) i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jest to przykład zupy, który można łatwo modyfikować. Wystarczy zajrzeć do lodówki, zamrażarki lub spiżarki i zobaczyć jakie warzywa warto było by już zjeść. Teraz tylko pozostaje je pokroić, podsmażyć. Dodać ziemniaki, kaszę – najlepiej gruboziarnistą. Zalać bulionem lub jeżeli nie masz to tak jak ja – zalej wodą z dodatkiem sosu sojowego. Doprawić wg własnych upodobań. I posypywać zieleniną. Porcja takiej zupy z dodatkiem pełnoziarnistej kromki chleba to pełnowartościowy i zdrowy posiłek!

Idź do oryginalnego materiału