- 100 g kaszy pęczak
- marchewka
- pół papryki żółtej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki groszku zielonego mrożonego
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki śmietanki 12%
- 2-3 łyżki masła
- łyżka sosu sojowego
- natka pietruszki
- do smaku sól i pieprz
- Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w drobne piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- W garnku rozpuścić 2 łyżki masła i podsmażyć do zarumienienia cebulę, czosnek, marchew, paprykę i suchą kaszę pęczak.
- Następnie dodać wodę (do poziomu warzyw) oraz sos sojowy. Gotować około 15 minut.
- Dodać przecier pomidorowy, śmietankę i groszek mrożony. Gotować 5 minut.
- Dodać łyżkę masła (opcjonalnie) i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jest to przykład zupy, który można łatwo modyfikować. Wystarczy zajrzeć do lodówki, zamrażarki lub spiżarki i zobaczyć jakie warzywa warto było by już zjeść. Teraz tylko pozostaje je pokroić, podsmażyć. Dodać ziemniaki, kaszę – najlepiej gruboziarnistą. Zalać bulionem lub jeżeli nie masz to tak jak ja – zalej wodą z dodatkiem sosu sojowego. Doprawić wg własnych upodobań. I posypywać zieleniną. Porcja takiej zupy z dodatkiem pełnoziarnistej kromki chleba to pełnowartościowy i zdrowy posiłek!