Zupa z fasolą czerwoną i makaronem

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 150 g makaronu
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  1. Pokroić cebulę, łodygi selera i podsmażyć razem do miękkości z dodatkiem soli i suszonego tymianku.
  2. Następnie dodać pomidory z puszki, sos sojowy, 1,5 szklanki wody i syrop klonowy. Przykryć garnek i gotować około 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Ostudzić zupę i zblendować.
  4. Przelać krem ponownie do garnka i podgrzać. Dodać odsączoną, czerwoną fasolę.
  5. Podawać z, ugotowanym na półtwardo, makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Zupa, którą przygotujesz w pół godziny. Nie trzeba tu wkładać wiele wysiłku, wystarczy pokroić cebulę i seler naciowy. Później reszta robi się sama. Zupę możecie modyfikować. Zamiast czerwonej fasoli możecie dodać cieciorkę. jeżeli nie masz akurat makaronu w domu, równie dobrze możesz ją zjeść z kromką razowego chleba. To jest mój ulubiony typ zup – proste w przygotowaniu, ale zdrowe i odżywcze! Dzieciom też bardzo smakuje, mimo selera naciowego w składzie. Zblendowany im nie przeszkadza

Idź do oryginalnego materiału