Zupa z ciecierzycą ze słoika i makaronem

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka przyprawy curry
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • do smaku sól i pieprz
    Dodatkowo:
  • 180 g makaronu
  • 200 g ciecierzycy ze słoika
  • koperek, szczypiorek
  1. Marchewki, łodygi selera, cebulę i czosnek pokroić. Podsmażyć razem na oleju rzepakowym. Dodać curry i mąkę pszenną. Ponownie chwilę podsmażyć.
  2. Następnie dolać 3 szklanki wody, sos sojowy i przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 20 minut.
  3. Ostudzić i zmiksować.
  4. Podawać z makaronem ugotowanym na półtwardo, odsączoną z zalewy cieciorką i posiekaną zieleniną.

Ulubiona zupa mojej 7-letniej córki to zupa pomidorowa. I tu chyba nie zaskoczę żadnego rodzica, bo dla większości dzieci pomidorówka jest królową zup. Jak się okazuje, do czasu! Pewnego dnia ugotowałam tę prostą zupę, a moja córka stwierdziła, iż jest znacznie lepsza od pomidorówki! I w dalszym ciągu podtrzymuje to zdanie. Więcej rekomendacji już nie potrzebujcie

Idź do oryginalnego materiału