Zupa rybna z kaszą pęczak i ziemniakami

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • około 600-700 g pstrąga łososiowego
  • 100 g kaszy pęczak
  • 4-5 ziemniaków
  • marchewka
  • pęczek natki pietruszki
  • koperek
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  1. Wlać do garnka około 3-4 szklanki wody i sos sojowy. Dodać ziele angielskie i listek laurowy. Zagotować.
  2. Włożyć rybę ze skórą do garnka. Gotować około 5 minut. jeżeli wody będzie za mało to dolać jej tyle, aby przykryła rybę, ale nie więcej. Następnie wyjąć rybę, obrać z ości i oddzielić skórę. Kawałki ryby ponownie wrzucić do garnka.
  3. Marchewkę pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  4. Włożyć do garnka cały pęczek natki pietruszki, marchewkę oraz ziemniaki. Gotować do miękkości.
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Kaszę pęczak ugotować na pół twardo. Wyłożyć kaszę do miseczki i wlać gotową zupę. Posypać posiekanym koperkiem.

Odżywcza, sycąca, bogata w zdrowe tłuszcze zupa rybna. Zamiast wody z sosem sojowym możesz użyć wywaru warzywnego, wtedy zupa będzie jeszcze bardziej esencjonalna. Ja, z racji braku czasu, zwykle przygotowuję ją właśnie w taki sposób. jeżeli kupisz mniejszy kawałek ryby, pamiętaj żeby zmniejszyć również ilość dodawanej wody! Wodę zawsze możesz dolać, ale jak wlejesz jej dużo za dużo, zupa może wyjść bez smaku

Idź do oryginalnego materiału