Lekarze wskazują, iż aby złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego, konieczne jest stosowanie odpowiedniej diety, a także zmiana nawyków żywieniowych. Zalecane są produkty bogate w błonnik i nieprzetworzona żywność. Jednym z nich jest granola, którą możesz przyrządzić w prosty sposób.
Granola jest zdrowa
Dietetycy wskazują, iż profil odżywczy granoli różni się, w zależności od użytych do jej przyrządzenia składników. Przepisy różnią się ilością suszonych owoców, które zwiększają naturalną zawartość cukru, ilością orzechów i nasion, które dostarczają białka oraz tłuszczu.
Granola – kalorie
Granola z płatkami owsianymi i rodzynkami może zawierać około 200 kalorii na 45 g porcji. 32 g to węglowodany,10 gramów – cukier, około 3-5 gramów błonnik i białko, 4-7 gramów stanowi tłuszcz.
Granola daje na długo uczucie sytości
Granola jest bogata w białko i błonnik, które dają uczucie sytości i wydłużają okres trawienia. Zawdzięczamy je zwłaszcza orzechom oraz nasionom, takim jak dynia i siemię lniane.
Wypróbuj przepis z E-booka – MajAcademy MajDiet na świąteczną granolę