Zrób sam świąteczną granolę! Z przepisu mogą skorzystać chorzy na zespół jelita drażliwego

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Granola Źródło: MajAcademy MajDiet


Granola to chrupiąca mieszanka płatków owsianych, orzechów, różnorodnych nasion, suszonych owoców i cukru. W przepisie zaproponowanym przez MajAcademy MajDiet, cukier zastępujemy syropem klonowym. Dietetycy polecają taką granolę osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego.


Lekarze wskazują, iż aby złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego, konieczne jest stosowanie odpowiedniej diety, a także zmiana nawyków żywieniowych. Zalecane są produkty bogate w błonnik i nieprzetworzona żywność. Jednym z nich jest granola, którą możesz przyrządzić w prosty sposób.


Granola jest zdrowa


Dietetycy wskazują, iż profil odżywczy granoli różni się, w zależności od użytych do jej przyrządzenia składników. Przepisy różnią się ilością suszonych owoców, które zwiększają naturalną zawartość cukru, ilością orzechów i nasion, które dostarczają białka oraz tłuszczu.


Granola – kalorie


Granola z płatkami owsianymi i rodzynkami może zawierać około 200 kalorii na 45 g porcji. 32 g to węglowodany,10 gramów – cukier, około 3-5 gramów błonnik i białko, 4-7 gramów stanowi tłuszcz.


Granola daje na długo uczucie sytości


Granola jest bogata w białko i błonnik, które dają uczucie sytości i wydłużają okres trawienia. Zawdzięczamy je zwłaszcza orzechom oraz nasionom, takim jak dynia i siemię lniane.


Wypróbuj przepis z E-booka – MajAcademy MajDiet na świąteczną granolę
Idź do oryginalnego materiału