Zmagasz się z wysokim poziomem cukru? Naukowcy: To superwarzywo, które zbija glikemię

zdrowie.interia.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Najnowsze badania dowodzą, iż popularne warzywo, często stosowane w kuchni, może stać się kolejnym sojusznikiem do walki z podniesionym poziomem cukru we krwi. Marchewka, bo o niej mowa, wpływa nie tylko na zachowanie prawidłowej mikrobioty jelit, ale może też sprzyjać uwalnianiu GLP-1, czyli hormonu, który ma działanie bardzo podobne do leków stosowanych w leczeniu cukrzycy i otyłości.


Marchewka obniża poziom cukru. Są nowe badania


Badania opublikowane w czasopiśmie "Clinical and Translational Science" wskazują, iż marchew może znacznie przyczynić się do poprawy mikroflory, a tym samym do zdrowia jelit.
Główny autor tych badań, profesor Lars Porskjær Christensen, chemik z Uniwersytetu Południowej Danii, podkreśla, iż wynika to z produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych przez bakterie jelitowe, które rozkładają błonnik zawarty w marchwi.


Warzywo to jest bogate w bioaktywne acetylenowe oksylipiny, które naśladują przeciwcukrzycowe działanie TZD (tiazolidynodiony) bez żadnych działań niepożądanych. Reklama
TZD działają hipoglikemiczne poprzez regulację mikrobioty jelitowej, produkującej krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wpływają na poziom glukozy i energii, promują glukoneogenezę jelitową, a także wpływają na szlaki sygnałowe insuliny.


Udowodniono też, iż marchew zawiera falcarinol i falcarindiol, czyli związki bioaktywne, które mogą wpływać na wchłanianie cukru przez komórki i równocześnie poprawiać działanie insuliny. To istotne w kontekście zwalczania i leczenia cukrzycy.
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe nie tylko regulują poziom cukru, ale wpływają też na układ odpornościowy oraz sprzyjają uwalnianiu GLP-1 - hormonu, który działa podobnie jak leki zażywane przez osoby chorujące na cukrzycę oraz otyłość.


Niższy poziom glikemii, zdrowsze jelita. Włącz superwarzywo do diety


Badania przeprowadzono na myszach z potwierdzoną cukrzycą typu 2, które były karmione dietą wysokotłuszczową. Do ich diety wprowadzono marchew w proszku, a następnie poddano je ponownym badaniom. Okazało się, iż u myszy karmionych sproszkowanym warzywem poprawiły się wyniki glikemii, a dodatkowo stwierdzono zwiększoną ilość "dobrych" bakterii w jelitach. Sugeruje to, iż marchew nie tylko obniża poziom cukru we krwi, ale także poprawia zdrowie przewodu pokarmowego.


Marchewka jako motywacja do zdrowszej diety


Chociaż potrzeba dalszych badań do potwierdzenia wpływu jedzenia marchewki przez ludzi na poziom glikemii, duńscy naukowcy nie mają wątpliwości, iż najnowsze odkrycie powinno być motywacją do zmiany diety przez osoby z cukrzycą oraz stanem przedcukrzycowym. Profesor Christensen podkreśla, iż włączenia większej ilości warzyw do codziennej diety ma ogromne znaczenie w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.


Cukrzyca typu 2. zależna od stylu życia i diety


Należy przypomnieć, iż cukrzyca typu 2. jest chorobą cywilizacyjną, na rozwój której szczególny wpływ ma styl życia oraz codzienna dieta.


Aktualnie na całym świecie z cukrzycą typu 2. żyje prawie 800 mln osób, jednak nie wiadomo ile osób ma stan przedcukrzycowy, a ile wciąż nie ma postawionej diagnozy.
Wśród najczęstszych czynników sprzyjających rozwojowi choroby, wymienia się:
dietę - spożywanie dużej ilości produktów o wysokim indeksie glikemicznym, bogatych w cukry proste i tłuszcze trans, może przyspieszyć rozwój cukrzycy,aktywność fizyczną - brak ruchu zmniejsza wrażliwość tkanek na insulinę, co prowadzi do rozwoju cukrzycy,otyłość - otyłość brzuszna prowadzi do insulinooporności, kluczowego mechanizmu w rozwoju cukrzycy typu 2.
Ponadto osoby palące tytoń, narażone na nadmierny stres oraz zmagające się z przewlekłymi stanami zapalnymi, mają większe ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Źródła:
Clinical and Translational Science https://ascpt.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cts.70090https://www.newsweek.com/carrots-help-treat-diabetes-study-2012593
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału