Z czym pić herbatę jesienią? Zwykle dodajesz do niej miód i imbir, ale tym razem postaw na coś innego. Kurkuma to zmielone na proszek wysuszone kłącze ostryża długiego, byliny z rodziny imbirowatych, która przydaje się nie tylko w kuchni. Doskonale sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym jako naturalne wsparcie odporności i zdrowia.
REKLAMA
Zobacz wideo Leszek Klimas o swojej najmłodszej podopiecznej. "Laura miała 3,5 roku i 16 kg nadwagi"
Jakie adekwatności prozdrowotne ma kurkuma? "Złote zioło" idealne na jesień
Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, kurkuma jest źródłem wielu składników mineralnych. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, a także E i K oraz wapń, potas, żelazo, cynk, magnez i sód. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Łagodzi ból gardła i kaszel, a także wspomaga układ odpornościowy organizmu. Warto włączyć tę przyprawę do codziennego jadłospisu, szczególnie w okresie większej zachorowalności.
Herbataistock-@Edalin
Kurkuma działa rozkurczowo, a więc przydaje się w przypadku silnych bólów menstruacyjnych. Jest też polecana sportowcom, którzy chcą wspomóc proces regeneracji i złagodzić ból mięśni. Dodatkowo pomaga w kłopotach żołądkowych, pobudza wydzielanie żółci, ułatwia rozkład tłuszczów i łagodzi wzdęcia.
Jak zrobić herbatę z kurkumą? Pół łyżeczki i koniec z chorowaniem
Herbata z kurkumą to dobry sposób na wzmocnienie odporności i poprawę trawienia, ale warto przygotować ją w odpowiedni sposób, aby w pełni wykorzystać jej adekwatności. Zaparzony napar odstaw na kilka minut, by nieco przestygł i dopiero potem dodaj 1/2 łyżeczki kurkumy oraz szczyptę czarnego pieprzu, który zawiera piperynę. To organiczny związek chemiczny wzmacniający prozdrowotne działanie kurkumy. Stosujesz domowe sposoby na odporność? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.