Złote mleko pij nie tylko jesienią. Wzmacnia odporność i smakuje wybornie

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Fot. iStock, bhofack2


Gęste, aromatyczne i pełne smaku. Takie właśnie jest złote mleko, po które warto sięgnąć, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza lub kiedy czujesz, iż łapie cię choróbsko. Wzmacnia odporność i dostarcza niezbędnych witamin, które pomagają zwalczyć infekcję. Jak zrobić napój na przeziębienie?
Choć zdrowotne napary kojarzą nam się przede wszystkim z okresem jesiennym oraz wczesnowiosennym, kiedy to pogoda płata psikusy, a o katar nietrudno, zdecydowanie warto sięgać po nie znacznie częściej. Są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe i pełne cennych składników, które porządnie wspierają organizm, a w razie infekcji pomagają się z nią uporać. Oczywiście nie zastąpią leków, jednak niosą za sobą wiele innych korzyści.


REKLAMA


Zobacz wideo Najlepszy napój na zimne i ponure dni. Rozgrzewa lepiej niż kaloryfer


Co daje picie złotego mleka? Racz się nim nie tylko jesienią
Złote mleko to napój, którego bazą jest mleko lub napój rośliny, zaś dodatkami lubiane i bardzo zdrowe przyprawy, w tym przede wszystkim kurkuma, zwana również szafranem indyjskim. Wszystko ze względu na niezwykłe adekwatności kurkuminy, którą zawiera. Jak informuje zdrowie.gazeta.pl, działa przeciwzapalnie i jest silnym przeciwutleniaczem, a wstępne badania wykazały, iż może wykazywać umiejętności zmniejszania stanu zapalnego mózgu. Tego, który odpowiada m.in. za chorobę Alzheimera i depresję. Temat oczywiście wymaga dalszych analiz, jednak już teraz wyniki są obiecujące. Ponadto wspiera układ trawienny oraz odporność.


Kurkuma Kurkuma, FREDERICA ABAN/iStock


Jak można zrobić złote mleko? Przepis krok po kroku
Przygotowanie złotego mleka, napoju znanego i docenianego w medycynie ludowej, jest naprawdę łatwe. Potrzebujesz:


szklankę mleka lub napoju roślinnego,
łyżeczkę kurkumy w proszku lub pasty,
łyżeczkę miodu.
dodatkowo napój warto wzbogacić: 2 plastrami świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptą pieprzy cayenne.


Do garnka z grubym dnem wlej mleko, następnie postaw na kuchence i podgrzewaj na wolnym ogniu. Powinno być mocno ciepłe, ale nie gorące czy wrzące. Kolejnym krokiem jest dodanie miodu, dokładne wymieszanie i dorzucenie pozostałych składników. Podgotuj jeszcze 2-3 minuty, ponownie wymieszaj, przelej do kubka i wypij powoli, póki jest ciepłe. Smacznego, a raczej: na zdrowie! Jakie mleko pijesz najczęściej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału