- 450 g kalafiora
- 6 mniejszych ziemniaków
- pół papryki czerwonej
- 150 g cukinii
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- garść orzechów nerkowca
- 200 ml mleczka kokosowego
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki cynamonu
- do smaku sól i pieprz
Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na mniejsze cząstki. Ziemniaki gotować w mundurkach przez około 15-25 minut (w zależności od wielkości – mniejsze ziemniaki krócej, większe troszkę dłużej). Następnie ziemniaki przelać zimną wodą, obrać i pokroić w grubsze plastry. Na suchej, rozgrzanej patelni podprażyć rozdrobnione orzechy nerkowca. Wlać olej na patelnię i zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać paprykę, cukinię i różyczki kalafiora. Chwilę podsmażyć. Warzywa doprawić solą i pieprzem. Wlać mleczko kokosowe, dodać cynamon i curry. Dusić pod przykryciem 5-10 minut. Dodać ziemniaki i wymieszać całość. Zawartość patelni przełożyć na półmisek. Posypać orzechami i posiekaną natką pietruszki.