Ziemniaki Hasselback

biobazar.org.pl 2 miesięcy temu

Przepis Pawła Suwały szefa kuchni bistro Minute Steak Corner na BioBazarze

Ta wyjątkowo elegancka odsłona ziemniaka wywodzi się ze Szwecji – przy czym musi być to ziemniak duży. Bulwę nacina się gęsto, ale nie do końca, następnie polewa oliwą z dodatkiem przypraw. Wierzchnia warstwa rozchyla swoje płatki podczas pieczenia. Stają się one chrupiące, a całość wygląda przepięknie. Może być dodatkiem do dań mięsnych lub daniem niezależnym. Paweł Suwała sugeruje, by w fazie wstępnej ziemniaki podgotować w kaczym tłuszczu, nie jest to jednak niezbędne.

Sugestia odmian: Ziemniaki zwarte dorastające do dużych rozmiarów np. Denar, Sifra, Michalina, Gala.

Składniki:

  • Średniej wielkości ziemniaki Denar EKO Ekologiczne Gospodarstwo Mrzygłód
  • kaczy tłuszcz (opcjonalnie) Dziki Kaczor
  • masło EKO Zielony Stragan
  • czosnek EKO Zielony Stragan
  • rozmaryn, tymianek (liofilizowany) Arkadia

Krok po kroku:

  1. Konfituj ziemniaki w kaczym tłuszczu z przyprawami w 100 stopniach przez 20 min. wyjmij i ostudź.
  2. Natnij ziemniaki co 5mm do 3/4 głębokości, wysmaruj miękkim masłem z posiekanymi przyprawami.
  3. Piecz w 140 stopniach 25 min. a potem w 180 do zarumienienia 15 min. Polewaj masłem z blachy w trakcie pieczenia.
  4. Podawaj z ziołami i gęstą śmietaną.
Idź do oryginalnego materiału