Zielone orzechy włoskie korzystnie działają na zdrowie. Można przygotować je na wiele sposobów. Jednym z nich jest ugotowanie ich w zalewie z cukrem. Syrop, który powstaje podczas gotowania orzechów, jest gęsty, bardzo słodki. Ma ciemnooliwkowy kolor, chociaż sprawia wrażenie czarnego. Jest pyszny w smaku i nie ma w nim goryczki. Natomiast orzechy są z wierzchu czarne, a po przekrojeniu widać w środku zarys niewykształconego orzecha. Ta słodka przekąska ma wiele prozdrowotnych adekwatności.
Dlaczego zielone orzechy włoskie korzystnie działają na zdrowie?
Niedojrzałe orzechy włoskie zawierają szereg korzystnych dla zdrowia substancji. Są wśród nich: garbniki i łatwo przyswajalne kwasy tłuszczowe, a także jod i kwercetyna, zwalczająca wolne rodniki. Owoce te mają adekwatności oczyszczające, odtruwające i utrudniające wchłanianie toksyn. Korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, gdyż zawarte w nich olejki eteryczne wspierają procesy trawienne.
W orzechach włoskich znajdziemy też cenne witaminy i składniki mineralne. Są źródłem witamin: C, E oraz witamin z grupy B, korzystnie działających na układ nerwowy. Z zawartych w nich składników mineralnych warto wymienić magnez odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz fosfor wspierający układ kostny.
Słodki syrop z zielonych orzechów pomaga w oczyszczaniu krwi i wspiera pracę wątroby. Działa wzmacniająco na organizm, zalecany jest zwłaszcza osobom, po przebytych chorobach, w okresie rekonwalescencji. Picie syropu z zielonych orzechów wspomaga również leczenie zapalenia oskrzeli i bólu gardła. Natomiast zjedzenie kilku owoców z syropu dodaje energii.
Spróbuj przygotować zielone orzechy w zalewie na słodko. Przepis nie jest trudny.