Literki, kolorowe krążki, a może poduszeczki? Kształt płatków śniadaniowych nie powinien być jedynym kryterium, które bierzesz brać pod uwagę podczas zakupów. Od formy ważniejszy jest skład. Wybierając płatki śniadaniowe, zwracaj uwagę między innymi na zawartość zbóż – im więcej, tym lepiej. Poznaj zboża, z których powstają zdrowe płatki. Przy każdym z nich znajdziesz propozycje podania.
Gryka
Zaczynamy nietypowo, bo od gryki. Z tego zboża powstaje nie tylko kasza gryczana. Ekologiczna gryka ekspandowana bez dodatku cukru to propozycja na pierwsze albo drugie śniadanie. Gryka jest cennym źródłem lizyny oraz tryptofanu, czyli aminokwasów egzogennych, których ludzki organizm potrzebuje, ale nie wytwarza samodzielnie. Płatki zbożowe z gryki ekspandowanej możesz podawać z mlekiem albo z jogurtem naturalnym. Stanowią również świetny dodatek do domowych wypieków. Do nadania im słodkiego smaku w daniach wykorzystaj naturalne produkty: sproszkowane daktyle albo liofilizowanego banana.
Orkisz
Kolejnym zbożem, które w ekspandowanej formie można wykorzystać jako płatki śniadaniowe jest orkisz. Pełna nazwa tej rośliny to pszenica orkisz, bo orkisz w rzeczywistości jest pradawną odmianą pszenicy. Orkisz zawiera jednak więcej białka niż pszenica zwyczajna. Kupując płatki z ekspandowanego orkiszu, wybieraj te, w których składzie jest 100% zboża, bez dodatku cukru i innych zbędnych dodatków. Płatki orkiszowe możesz potraktować jako dodatek do mleka, jogurtu, a choćby do zupy!
Proso
Płatki jaglane, czyli te, które powstają z prosa, to dobry pomysł na lekkostrawne śniadanie. Proso jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, krzemu oraz żelaza. Możesz zdecydować się na ekspandowane proso ekologiczne albo płatki śniadaniowe, w których skład wchodzi proso oraz inne zboża. Dobrym przykładem są Bio kulki jaglano-orkiszowe. Mogą być podawane z mlekiem lub napojem roślinnym lub samodzielną przekąską, na przykład zamiast chipsów. Propozycją dla osób szukających zdrowej alternatywy dla popularnych płatków czekoladowych mogą być natomiast bio łódeczki z kaszy jaglanej oraz mąki orkiszowej z dodatkiem ekologicznego kakao i sproszkowanych daktyli.
Amarantus
Chrupiący ekspandowany amarantus to kolejna propozycja zbożowych płatków do mleka albo jogurtu. Zboże to jest źródłem m.in. magnezu, żelaza oraz wapnia. Ekspandowany amarantus możesz dodawać też do deserów – wykorzystaj go na przykład w formie posypki do lodów. By deser nabrał koloru i jeszcze więcej chrupkości, dodaj do niego owoce liofilizowane w formie grysu.
Owies
Należysz do grona oddanych fanów owsianki? Koniecznie spróbuj śniadaniowych płatków w formie łódeczek, stworzonych z kaszy jaglanej, Twoich ulubionych płatków owsianych, daktyli oraz cynamonu. To źródło odżywczych składników oraz wyjątkowego smaku. Płatki możesz wykorzystać jako chrupiący dodatek do owsianki lub kaszki, na przykład jabłkowo-cynamonowej. Możesz je też po prostu zalać mlekiem, gdy na przygotowanie śniadania masz tylko kilka minut, a nie chcesz wychodzić z domu z pustym żołądkiem.