Zatrucie grzybami. Jak rozpoznać objawy i co robić?

wpoznaniu.pl 6 godzin temu

W wielkopolskich lasach przybywa grzybów, co zachęca poznaniaków do wyjazdów na grzybobranie. Muszą jednak pamiętać, iż choćby doświadczeni grzybiarze czasami mogą mieć problemy z identyfikacją gatunków. Stąd już tylko krok do zatrucia. Jak wyglądają jego objawy i jakie kroki należy podjąć w przypadku ich wystąpienia? Specjalista doradza.

Aktualne warunki pogodowe sprzyjają wysypowi grzybów, co sprawia, iż wielu mieszkańców Wielkopolski wybiera się na grzybobranie. Ważne jest jednak, aby zachować ostrożność, ponieważ niektóre trujące gatunki mogą wyglądać bardzo podobnie do tych jadalnych. choćby doświadczeni zbieracze czasami mylą rodzaje, co może prowadzić do poważnych konsekwencji.

fot. wPoznaniu.pl

Objawy zatrucia grzybami

Objawy zatrucia grzybami mogą wystąpić w różnym czasie, w zależności od gatunku grzyba. Zasada jest prosta. Im szybciej pojawią się objawy (od 1 do 2 godzin), tym mniejsze ryzyko ciężkiego zatrucia.

– Natomiast jeżeli objawy pojawiają się dopiero po 8-10 godzinach, może to oznaczać poważne zatrucie, ponieważ bardzo niebezpiecznie grzyby dają późno objawy – tłumaczy Eryk Matuszkiewicz, lekarz, toksykolog ze Szpitala Miejskiego im. F. Raszei.

Jednak w obu przypadkach do typowych objawów zatrucia zaliczają się ból brzucha, nudności, wymioty oraz biegunka.

fot. pixabay

Co robić w przypadku zatrucia?

Jeśli istnieje podejrzenie zatrucia, szczególnie po spożyciu grzybów blaszkowych, należy jak najszybciej udać się do szpitala. Ważne jest, aby nie czekać na rozwój sytuacji, zwłaszcza gdy objawy nasilają się. Szybka reakcja jest kluczowa.

– Ponadto, jeżeli źle się czujemy po zjedzeniu grzybów w restauracji lub tych zakupionych w sklepie, jeżeli odczuwamy gorycz lub pieczenie w ustach, również warto zgłosić się do lekarza – mówi Eryk Matuszkiewicz.

fot. Aneta Rogowska

Najgroźniejszy grzyb

Muchomor sromotnikowy to jeden z najgroźniejszych grzybów, którego zatrucie może prowadzić do poważnych konsekwencji, w tym do śmierci. Jak tłumaczy Eryk Matuszkiewicz, szanse na przeżycie osoby, która go spożyła, zależą od trzech kluczowych czynników: ilości zjedzonego grzyba, czasu, w jakim pacjent trafił do szpitala, oraz jego indywidualnych predyspozycji zdrowotnych.

fot. wikipedia.org

Pierwsza pomoc przy zatruciu grzybami

– W szpitalu podstawowym krokiem jest nawodnienie pacjenta, ponieważ wymioty i biegunka prowadzą do znacznej utraty płynów – informuje Matuszkiewicz.

Niezbędne jest także przeprowadzenie podstawowych badań. W razie potrzeby podaje się węgiel aktywowany, który absorbuje toksyny grzybowe. Natomiast leczenie zależy od stanu pacjenta oraz rodzaju zatrucia.

Error happened.
Idź do oryginalnego materiału