Szukasz zdrowej ryby, która będzie chudszą alternatywą dla smacznego, ale także bardzo tłustego łososia? Możesz postawić na mało znany jeszcze w Polsce gatunek, który jednak coraz częściej można natknąć się w restauracjach i sklepach rybnych.
Jeśli tylko będziesz mieć okazję, nie wahaj się spróbować zębacza pasiastego (Anarhichas lupus), znanego także jako: zębacz pospolity, zębacz smugowy i wilk morski. Ma kilka kalorii, a smakuje wyśmienicie, zawiera mnóstwo wartości odżywczych i praktycznie nie znajdziesz w nim ości.
Może cię zainteresować: Marchewkę przechowuj tylko w ten sposób. Będzie świeża przez całą zimę
Szukasz chudszej alternatywy dla łososia? Zębacz pasiasty jest smacznym wyborem
Zębacz pasiasty jest rybą, która zwykle spotykana jest w chłodnych wodach północnego Oceanu Atlancyckiego. Pływa w rejonach Nowej Fundlandii, Grenlandii, Norwegii czy Islandii, ale zdarza się, iż wpływa także do Bałtyku.
Jest poławiany choćby przez polskich rybaków. To cieszy, bo jego mięso jest chude, jędrne i smaczne. Ma lekko słodkawy smak podobny do dorsza, ale cechuje się bardziej zwartą konsystencją. Świetnie nadaje się do gotowania na parze, smażenia czy grillowania.
Jak wygląda zębacz pasiasty? Groźnie, ale to tylko pozory
Zębacz pasiasty jest rybą o wydłużonym ciele, które delikatnie zwęża się ku tyłowi. Ma od 50 do 150 cm, zmienne ubarwienie (szaroniebieskie, czarne, rdzawobrązowe) z poprzecznymi pasami w ciemnym kolorze.
Charakterystyczną cechą tego gatunku ryby jest duża głowa z mocną szczęką i zębami, które służą mu do rozłupywania skorupiaków. Na pierwszy rzut oka wygląda agresywnie, choć wcale taki nie jest.
Czytaj również: Trwa wysyp najsmaczniejszych grzybów w Polsce. Tu znajdziesz ich najwięcej
Jakie adekwatności ma zębacz pasiasty? To jedna z najzdrowszych ryb
Właściwości zębaczowi pasiastemu mogłaby pozazdrościć niejedna popularna ryba. Jego mięso zasługuje na medal, bo zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, które dostarcza energii, kwasy omega-3 (EPA i DHA) niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania serca oraz mózgu.
Znajdują się w nim także: fosfor czy selen wspomagające kondycję kości, czy odporność, a także cynk, witaminę D czy witaminę B6, a to i tak nie wszystko. Zębacz pasiasty cechuje się wysoką wartością odżywczą przy niskiej kaloryczności.
Zobacz też:
Ta zupa to antidotum na przeziębienie. Babcia zawsze gotowała dla całej rodziny
To najlepsza zupa na jesień. Rozgrzewa i wzmacnia odporność
Mielone będą pulchne i soczyste, iż palce lizać. Wszystko dzięki 1 dodatkowi