W okresie jesienno-zimowym łatwo o przeziębienie. Katar, chrypka czy ból gardła to w tych miesiącach nieodłączni towarzysze. Istnieje jednak naturalny sposób, by sobie pomóc i złagodzić dolegliwości ze strony gardła. Niepozorny produkt, który dodajemy do grzańca, może okazać się prawdziwym wybawieniem.
Goździki — adekwatności i zastosowanie. Czy wspierają zdrowie?
Goździki to aromatyczna przyprawa, którą otrzymuje się z suszonych pąków goździkowca wonnego. Ma charakterystyczny zapach i smak, przez co jest chętnie wykorzystywana w kuchni — zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Najcenniejszym składnikiem goździków jest eugenol, nadający im ów zapach i smak, i jednocześnie wykazujący działanie znieczulające oraz antyseptyczne. Znajdziemy w nich również wiele witamin i minerałów, w tym potas, wapń, cynk, magnez i witaminy A, C, D, E, K oraz witaminy z grupy B.
Goździki w medycynie chińskiej wykorzystywane są do usprawniania procesów trawiennych. Najlepiej jednak radzą sobie z łagodzeniem dolegliwości gardłowych.
Goździki na chrypkę i ból gardła. Tak przygotujesz napar
Goździki wykazują działanie przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwwirusowe. W związku z tym świetnie nadają się do przepłukiwania nimi bolącego gardła. Przygotowanie naparu nie jest trudne — wykonujemy go podobnie do zwykłej herbaty.
Wystarczy łyżeczka suszonych goździków i szklanka wrzącej wody. Czas parzenia całych goździków powinien wynosić około 7-10 minut. Gotowym naparem można płukać gardło co kilka godzin.
Można go też spokojnie wypić. Najlepiej zaczekać aż lekko wystygnie i dodać miód, a następnie wypijać powoli, by mógł zadziałać kojąco na gardło. Woda goździkowa może również zostać przygotowana ze zmielonej przyprawy.
Niektórzy polecają również powolne żucie goździków, co ma pomóc znieczulić bolące gardło. Czynność można też powtarzać profilaktycznie, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia infekcji górnych dróg oddechowych. Wystarczą już 2-3 goździki dwa razy dziennie. Ich smak jest lekko ostry i cierpki, ale można się do niego przyzwyczaić.
Zobacz też:
Większość z nas wyrzuca. Mało kto wie, iż obniża cholesterol i wspiera jelita
Ciasto wyrasta, a później opada? Winny jest ten niepozorny błąd
Nieoczywisty winowajca wysokich rachunków za prąd. Wcale nie chodzi o lodówkę









