Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące rodzaju jaj z chowu na wolnym wybiegu. Na powierzchni skorupek wykryto bakterie Salmonelli. Spożycie wskazanego produktu, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Zagrożenie dla zdrowia na skorupkach jajek. Pilny komunikat GIS
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenia dotyczące partii jaj od kur z wolnego wybiegu. Na powierzchni ich skorupek wykryto bakterie Salmonelli.
"Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - alarmuje GIS.
Jajka potencjalnie groźne dla zdrowia. Informacja GIS
Chodzi o następujący produkt:
Nazwa produktu: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M
Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2
Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025
Kod kreskowy: 5 903427 303134
Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE
Frima Jantex, w której jajka są pakowane, ustaliła z jakiej fermy pochodziły oraz gdzie zostały rozdystrybuowane. Po otrzymaniu informacji, poinformowała wszystkie punkty handlowe, do których trafiły feralne jajka.
Obrót produktów z fermy wstrzymano do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych. "Ponadto w ramach dobrej praktyki higienicznej zastosowana zostanie dodatkowa dezynfekcja zakładu i całego sprzętu produkcyjnego" - przekazano w komunikacie GIS.
Ostrzeżenie GIS przed jajkami z wolnego wybiegu. Wykryto salmonellę
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Środzie Wielkopolskiej prowadzi dalsze działania kontrolne w celu identyfikacji dystrybucji kwestionowanej partii jaj konsumpcyjnych oraz powiadomienia adekwatnych organów urzędowej kontroli nadzorujących odbiorców tej partii.
Osoby, które zakupiły jajka nie powinny ich spożywać, gdyż jest to niebezpieczne dla zdrowia. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu jajek wymienionych w komunikacie, należy skontaktować się z lekarzem.
ZOBACZ: GIS ostrzega przed produktem. Możesz mieć go we własnej kuchni
Zatrucie pokarmowe wywołane przez bakterie Salmonelli (salmonelloza) pojawia się w ciągu kilku godzin od spożycia skażonej żywności. Najczęstsze objawy to: biegunka, bóle brzucha i skurcze, gorączka, nudności, wymioty, ból głowy, osłabienie i zmęczenie.
Objawy zwykle ustępują w ciągu 4-7 dni, ale w cięższych przypadkach może dojść do powikłań. Szczególnie narażone są dzieci oraz seniorzy.
