Wystarczy zjeść kilkanaście dziennie. Orzechy idealne dla cukrzyków i zestresowanych

zdrowie.interia.pl 7 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Są znane od ponad 10 tys. lat, a w dawnych czasach były sadzone jako rośliny uprawne. Dziś stanowią przysmak, który zjadany jest raczej okazjonalnie, choć mają także swoich ogromnych zwolenników - i dobrze. Pistacje, bo o tych orzechach mowa, zawierają duże ilości witaminy E, potasu, fosforu oraz są doskonałym źródłem energii. Zalecane są przede wszystkim osobom z obniżoną odpornością, wysokim cholesterolem oraz tym, którzy są na… diecie! Co ciekawe, kiedyś stosowano je w przypadku bólu zęba lub w chorobach wątroby. Jak pistacje wpływają na zdrowie? Odpowiadamy.


Pistacje o prozdrowotnym działaniu


Pistacje to zielone orzechy w twardej łupinie, które niegdyś były uznawane za przysmak królów. Był to towar niedostępny dla "zwykłych ludzi", jednak z czasem zaczęły być one rozprowadzane po całym świecie, a w XIX wieku trafiły do Stanów Zjednoczonych. Aktualnie największe plantacje pistacji znajdują się w USA, Turcji i Iranie, a orzechy są traktowane jako przysmak.
O adekwatnościach pistacji wiedziano już dawno, bowiem były one stosowane jako środek leczniczy na ból zęba, a także wierzono, iż za ich sprawą można wyleczyć wątrobę. Reklama


Pistacje - adekwatności odżywcze


Pistacje są wysokokalorycznymi orzechami, ponieważ w 100 gramach znajduje się aż 560 kalorii. Ich kaloryczność nie jest jednak ich wadą, ponieważ wystarczy niewielka ilość dziennego spożycia, by przyniosły efekty zdrowotne. Pistacje to przede wszystkim źródło witaminy E, której w 100 gramach znajduje się aż 5,2 mg. Bogate są również w potas i fosfor, które pozytywnie wpływają na mięśnie człowieka.
Orzechy te są również źródłem:
białka, kwasu foliowego, magnezu, witaminy C, witaminy B.


Pistacje zbiją wysoki cholesterol


Te zielone orzechy powinny na stale zagościć w menu osób, które zmagają się z wysokim poziomem cholesterolu. Spożywanie pistacji pozytywnie wpływa na poziom tłuszczów we krwi i reguluje zawartość trójglicerydów, utrzymując je na niskim poziomie.


Pistacje dla cukrzyków


Badania potwierdzają, iż zjedzenie 50 gramów pistacji dziennie powoduje spadek poziomu cukru we krwi choćby o 9 proc. Zawarte w pistacjach związki korzystnie wpływają również na florę bakteryjną jelit, poprawiając odporność i usprawniając perystaltykę jelit.


Pistacje dla zdrowych oczu


Regularne spożywanie pistacji korzystnie wpływa na poziom luteiny w organizmie człowieka. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku i dodatkowo stanowi naturalny filtr UV chroniący oczy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.


Pistacje spowalniają procesy starzenia


Zielone orzechy bogate są w przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się. Wysoka zawartość witaminy E korzystnie wpływa na wygląd i kondycję skóry. Regularne spożywanie pistacji wspiera leczenie chorób skórnych, takich jak np. trądzik.


Pistacje wzmacniają mięśnie i kości


Wysoka zawartość białka oraz wapnia korzystnie wpływa na stan mięśni i kości. Zalecane są pacjentom z osteoporozą ale także tym, którzy mają problem z kruszącymi się zębami. Magnez, w który są bogate orzechy, usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i zapobiega występowaniu m.in. skurczów mięśni. Należy również pamiętać o tym, iż serce również jest mięśniem, który do prawidłowej kurczliwości potrzebuje właśnie magnezu i potasu.


Pistacje obniżają stres i koją nerwy


Obecność witaminy B6 w pistacjach sprawia, iż są one zalecane osobom, które na co dzień wystawione są na czynniki stresujące. Witamina B6 uczestniczy w syntezie serotoniny, która jest neuroprzekaźnikiem regulującym samopoczucie psychiczne. Jej braki w diecie objawiają się rozdrażnieniem, zmęczeniem, nadpobudliwością a choćby agresją.

CZYTAJ TAKŻE:


Popularna przyprawa może chronić przed alzheimerem. Ma istotny wpływ na mózg
Idź do oryginalnego materiału