Wykryto salmonellę w popularnym produkcie! Możliwe ryzyko zatrucia

news.5v.pl 5 godzin temu

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w sprawie partii żółtego sera „"Złoty Mazur”" w
plasterkach w opakowaniu po 150 gramów. Produkt został przetestowany i znaleziono niebezpieczne
bakterie salmonelli. Spożywanie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Producent zobowiązał się natychmiast podjąć kroki w celu wycofania wątpliwego
produktu z rynku. w tej chwili prowadzone są kontrole działań producenta i postępowanie wyjaśniające.

Dokładne informacje o produkcie

Produkt, którego nie należy spożywać, to Ser Złoty Mazur 150 g o numerze partii 30.08/P6 16:59.

Termin przydatności do spożycia upływa 28 listopada 2024 r., kod kreskowy wyrobu to: 5900820008406,
zaś producentem jest Spółdzielnia Mleczarska „MLEKPOL” w Grajewie, ul. Elewatorska 13, 19-
203Grajewo, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE.

Objawy salmonellozy

Pierwsze objawy pojawiają się od 6 godzin do 3-7 dni po ekspozycji na czynnik zakaźny. Mogą
wystąpić takie symptomy jak: ból brzucha, podwyższona temperatura ciała, biegunka, odwodnienie,
nudności i wymioty.

Jeśli po spożyciu powyższego produktu wystąpią wymienione objawy, należy natychmiast
skonsultować się z lekarzem.

Idź do oryginalnego materiału