Wykryto groźne bakterie E. coli w metce cebulowej marki Sokołów. GIS ostrzega konsumentów

olsztynnews.com.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Wykryto groźne bakterie E. coli w metce cebulowej marki Sokołów. GIS ostrzega konsumentów / metka cola


Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed spożyciem jednej z partii metki cebulowej marki Sokołów. W produkcie wykryto bakterie Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC), które mogą powodować ciężkie zatrucia pokarmowe.

Bakterie E. coli (STEC) w metce cebulowej

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Escherichia coli (STEC) w próbkach metki cebulowej pochodzącej z określonej partii. Spożycie takiego produktu wiąże się z ryzykiem wystąpienia ostrego zatrucia pokarmowego, a w niektórych przypadkach także poważnych powikłań zdrowotnych, takich jak zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS).

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu

Ostrzeżenie dotyczy następującej partii:

Nazwa produktu: Sokołów Metka Kiełbasa Surowa Cebulowa 170 g

Numer partii: 8225281102

Termin przydatności do spożycia: 24.10.2025

Producent: Sokołów SA, Oddział w Robakowie, ul. Poznańska 14, 62-023 Gądki (WNI 30210225)

Producent wycofuje produkt z obrotu

Firma Sokołów SA rozpoczęła natychmiastowe wycofywanie produktu z rynku oraz współpracuje z organami urzędowej kontroli w celu wyjaśnienia przyczyn wykrycia bakterii. Jak informuje GIS, trwa postępowanie wyjaśniające oraz działania mające na celu zapobieżenie podobnym incydentom w przyszłości.

Ostrzeżenie dla konsumentów

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje, by nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem. Konsumenci, którzy zakupili wskazaną metkę cebulową, powinni ją zwrócić do sklepu lub zniszczyć w sposób bezpieczny.

Osoby, które spożyły produkt i odczuwają niepokojące objawy, takie jak:

  • bóle brzucha,
  • biegunka (czasem z krwią),
  • gorączka, nudności lub osłabienie,
  • powinny natychmiast skontaktować się z lekarzem i poinformować o możliwym kontakcie z zakażoną żywnością.

źródło: GIS

Idź do oryginalnego materiału