Wybrano najbardziej trującą roślinę roku. Może powodować alergie i oparzenia, a jemy codziennie

pacjenci.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: toksyczna roślina - orzechy nerkowca


Te orzechy należą do naszych ulubionych. Są delikatne i niezbyt twarde i dobrze smakują choćby bez soli, czy innych przypraw. Sprawdzają się jako samodzielna przekąska, a także jako składnik przeróżnych dań, zwłaszcza kuchni tajskiej lub indyjskiej. Co ciekawe, pochodzą z rośliny, która zdobyła ostatnio niezbyt zaszczytny tytuł – najbardziej trującej rośliny roku. I rzeczywiście, istnieje ryzyko zatrucia się tymi orzechami. Warto zdawać sobie z tego sprawę. Orzechy dostarczają nam cennych składników, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, witamina E oraz minerały, w tym magnez, żelazo, potas, cynk i sódStanowią wartościowy element diety wegetariańskiej, a także sprawdzają się jako szybka przekąska w zabieganym dniuDrzewo nerkowca, z którego pochodzą lubiane orzechy, zostało właśnie wybrane najbardziej toksyczna rośliną roku
Idź do oryginalnego materiału