Guarana (Paullinia cupana), to rodzaj rośliny pnącej pochodzącej z Amazonii. Jest ceniona za nasiona swoich owoców. A to dlatego, iż są one bogate w kofeinę. A za sprawą kofeiny odczuwamy zwiększenie poziomu energii. Badania wskazują, iż guarana pozwala też skutecznie walczyć z nadwagą. Jej spożycie przyspiesza bowiem metabolizm, dzięki czemu organizm spala więcej kalorii. Jest naturalnym środkiem przeczyszczającym oraz stymuluje perystaltykę jelit. Guarana może też pomóc w walce ze zmęczeniem i poprawia koncentrację. Bogactwo kofeiny i przeciwutleniaczy zawartych w guaranie (metyloksantyn, tanin, saponin, flawonoidów) sprawia, iż korzystnie wpływa na stan skóry. Chroni ją przed szkodliwym promieniowaniem UV i starzeniem. Stosowana bywa również przy zaburzeniach erekcji, ponieważ ma wpływ na rozszerzanie się naczyń krwionośnych, co powoduje lepsze ukrwienie penisa.
Guarana – dawkowanie i spożycie
Guarana stanowi alternatywę dla kawy. Ma znacznie wyższą zawartość kofeiny, a efekt pobudzenia po jej spożyciu utrzymuje się choćby do 5-6 godzin. Można ją przyjmować w wielu formach: jako herbatę, kapsułki czy proszek, który nadaje się do dodawania do potraw. Dobrze sprawdza się z owsianką, w koktajlach, jogurtach lub wypiekach (1-2 łyżeczki), gdyż w trakcie obróbki termicznej nie traci swoich prozdrowotnych adekwatności. Znajdziemy ją również w składzie napojów energetycznych. Zalecana dawka guarany to 50-75 mg, raz dziennie. Można ją okresowo zwiększać. Maksymalnie powinno być to jednak 100 mg, przy stosowaniu jej 2 razy dziennie (50 mg po przebudzeniu i 50 mg po południu).Tabletkę z guaraną najlepiej łykać przed południem.
Czy guarana daje jakieś skutki uboczne?
Chociaż przyjmowanie zalecanych dawek guarany jest bezpieczne, to nie jest ona zalecana kobietom w ciąży i karmiącym. Niewskazana jest również dla osób, które chorują na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz refluks, gdyż może nasilać objawy choroby. Guarany powinny unikać również osoby, które cierpią na osteoporozę. Należy pamiętać, iż kofeina uzależnia, a jej spożywanie może u niektórych osób wywołać skutki uboczne. Należą do nich:
zaburzenia snu,
problemy z trawieniem,
przyspieszenie akcji serca,
ból głowy,
niepokój,
mdłości,
drżenie rąk.