Wspomaga odchudzanie i działa przeciwzapalnie. Używaj musztardy

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Musztarda Źródło: Shutterstock


Musztarda to świetny dodatek do potraw. Nie tylko wzbogaca smak, ale wspomaga też odchudzanie. To nie jedyna zaleta musztardy, która w medycynie naturalnej dawniej była używana jako środek leczniczy. Badania potwierdzają zdrowotne korzyści musztardy. Wiadomo, iż chroni m.in. przed infekcjami oraz miażdżycą.


Do produkcji musztardy używa się czarnej, brązowej oraz żółtej lub białej gorczycy. To ona jest podstawowym składnikiem musztardy. Oprócz tego znajdziemy w niej najczęściej: ocet, wino, wodę i cukier. Badania wskazują, ze gorczyca zawiera szereg adekwatności korzystnie działających na zdrowie.


Dodatek musztardy do potraw wspomaga odchudzanie


Musztarda to jeden z najlżejszych sosów, dlatego bez obaw mogą ją jeść osoby, które są na dietach odchudzających. Ma intensywny smak i minimalną ilość kalorii – około 7-10 kcal na łyżkę stołową. Badania wskazują, iż gorczyca korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego: przyspiesza przemianę materii i poprawia perystaltykę jelit. Łagodzi też zgagę i wzdęcia.


Inne prozdrowotne adekwatności musztardy


Badania wskazują, iż gorczyca ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. W medycynie ludowej na grzybicę stóp zalecano moczenie ich w ciepłej wodzie z dodatkiem musztardy. Zabieg nie tylko łagodzi nieprzyjemny świąd i pieczenie, ale również wzmacnia odporność skóry. Okłady z musztardy zalecane są również na bóle mięśni i stawów, gdyż gwałtownie łagodzą tego rodzaju dolegliwości. Naukowcy potwierdzają, iż regularne jedzenie musztardy wpływa również pozytywnie na odporność organizmu. Wzmacnia ją, jednocześnie chroniąc przed infekcjami. Musztarda jest również źródłem cennych kwasów omega-3, które obniżając ciśnienie krwi, zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy i stanu zapalnego w organizmie.


Zastosowanie musztardy w kuchni


Musztarda jest stosowana w kuchniach całego świata. Istnieje wiele rodzajów musztardy. Ich smak oraz konsystencja zależą od sposobu zmielenia nasion gorczycy oraz dodanych do niej składników. Oprócz klasycznej można kupić musztardę o egzotycznym smaku np. z dodatkiem miodu, kurkumy, ostrej papryki i wina. Do najpopularniejszych rodzajów musztardy należą:


delikatesowa – o łagodnym smaku,


Dijon – zawierająca wino lub sok winogronowy,


kremska – słodkawa,


sarepska – ostra,


francuska – połączenie jasnej i ciemnej gorczycy,


rosyjska – ostra, z drobinkami ciemnej gorczycy,


stołowa – jasna, łagodna lub lekko pikantna.


Musztarda nadaje mocnego, ostrego smaku potrawom. Dobrze komponuje się z mięsem i owocami morza. Można wykorzystać ją także jako dodatek do:


sosów sałatkowych,


marynat do mięs,


puree ziemniaczanego,


ryb.


Musztardę można zrobić samemu. Polecamy przepis
Idź do oryginalnego materiału