Wrzesień to ten miesiąc w roku, w którym obfite są zbiory sałaty. Chętnie powtarzamy na Panem Maciejem z Bukietu Smaków – nie unikajcie goryczy, w sałatkach warto zestawiać różne rodzaje liści, dzięki czemu i smak będzie ciekawszy i tekstura – jedne z liści bowiem chrupią inne pokryte są delikatnym meszkiem, jeszcze inne mają pikantny smak.
W Rozalinie dobiega końca sezon na portulak, ale w grze są wciąż wspaniałe liście z wyrazistym charakterem: rukola wąskolistna , rukola szerokolistna , musztardowiec, radichetta, szpinak.
Wciąż dostępne są sałaty: masłowe, dębolistne, rozetkowe i rzymskie – te delikatne liście o różnych kształtach i kolorach to doskonała baza sałatkowa, jeżeli lubicie klasykę w łagodnym wydaniu podajcie sałatę z prostym winegretem lub po polsku – z kwaśną śmietaną.
Jakie dodatki do sałat?
W kuchni ważne są kontrasty, dlatego poza zróżnicowaną strukturą liści warto dodać do miksów sałatkowych element na ząb, taki jak uprażone orzechy, nasiona konopi lub pestki dyni. Świetnie tu pasuje też uprażona na suchej patelni kasza gryczana albo grzanki z czerstwego pieczywa.
Poza wspomnianą kwaśną śmietaną i klasycznym winegretem warto sięgnąć po oliwę i po żywe oleje – szczególnie polecamy żywe ekologiczne oleje marki wzielone – są tłoczone na zimno, mają krótki termin ważności, warto je spożyć jak najszybciej po wytłoczeniu by skorzystać z całego dobrodziejstwa użytych składników. Oto rodzaje olejów, które fantastycznie dopełnią smak Twojej sałatki.
olej konopny – podstawowy olej naszych babek, zawiera idealnie zbalansowaną proporcję kwasów omega-3 do omega-6. Wynosi ona 3:1, co pozwala w pełni czerpać z ukrytych w konopiach substancji odżywczych. Wyżej wspomniane kwasy mają zbawienny wpływ na układ krążenia, a także pełnią istotną rolę w procesie odchudzania.
olej lniany – obok konopnego najbardziej tradycyjny rodzimy olej, cechuje się wysoką zawartością kwasów omega-3 i wysokim stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. Szacuje się, iż proporcja ta wynosi około 2,5:1.
olej z dyni ma piękny nasycony kolor i wyrazisty smak. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w przypadku tego oleju wynosi około 80%.
olej z orzechów włoskich ma niezwykły intensywny smak, piękną, złocistą barwę i bardzo wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 i omega-6, czy omega-9.
Sery do sałatek
Popularne rozwiązanie to grecka feta, lub mozzarella, świetnym akcentem dodającym charakteru naszej sałatce jest też tarty na grubych oczkach parmezan czy Pecorino Romano. Z lokalnych wyrobów – wprost stworzone do zielonych sałat są kozie kuleczki w oleju od Manufaktury Wiejskiej Racibory – przygotowując sałatkę nie zapomnij skorzystać też z tłuszczu, w którym zanurzone są kuleczki.
Jedzmy zielone na zapas, bo wraz z jesienią skończy się urodzaj świeżych liści!
