Włoski ser i pieczone pomidory. Zakochacie się w tym prostym daniu

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Burrata z konfitowanymi pomidorami i olejem bazyliowym Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik


Nie masz pomysłu, jak wykorzystać włoską burratę? Podaj ją w towarzystwie pieczonych żółtych pomidorków i oliwy bazyliowej. – Niebo w gębie! – zachwala Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na danie specjalnie dla „Wprost”.


Zamiast popularnej w Polsce mozzarelli warto przychylnym okiem spojrzeć także na burratę, włoski ser, który bez problemu można dostać w marketach. – To ser, który robi się z mozzarelli i śmietany. Kiedy się go przekroi, ze środka wypływa kremowe wnętrze, które stanowi mieszankę śmietany i stracciatalli – mówi Leszek Wodnicki, który proponuje, aby podać ser w towarzystwie pieczonych pomidorów i oleju bazyliowego.


Jak zrobić olej bazyliowy?


Można kupić gotowy olej smakowy, ale pyszną oliwę bazyliową można zrobić też domowym sposobem. – W garnku z gorącą wodą umieść na pół minuty garść świeżych listków bazylii, a następnie zahartuj je w zimnej wodzie. Odsącz ręcznikami papierowymi. Umieść w naczyniu do miksowania i dodaj oliwę. Zmiksuj na gładką masę. Przelej na sitko z gazą i poczekaj, aż dokładnie ocieknie do naczynia – mówi kucharz. Taką oliwę można wykorzystywać jako dodatek także do innych dań.


Ser burrata z pomidorkami ananasowymi


Sekretem dania jest odpowiednie przygotowanie pomidorków. Kluczowym dodatkiem jest tu cukier trzcinowy, za pomocą którego nabierają wyjątkowego smaku i lekko się karmelizują. Przed przygotowaniem dania, pomidorki trzeba ostudzić. Potem wystarczy tylko dodać burratę, oliwę bazyliową, udekorować ziołami i listkami i danie, które można podać jako letnią przystawkę, jest gotowe!


Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie na wprost.pl.
Idź do oryginalnego materiału