Lepsze witaminy z jedzenia czy witaminy w tabletkach? „Mamy wiele badań pokazujących, iż kiedy patrzymy na żywność jako biodostępne źródło niektórych składników odżywczych, witamin i minerałów, wydaje się, iż jest to jedna z najlepszych opcji” – powiedziała Kirstin Kirkpatrick, dietetyczka z Cleveland Clinic w Ohio, cytowana przez serwis MedicalXpress
Jedz kolorowe pokarmy
Jak tłumaczy specjalistka, możesz wziąć kapsułkę oleju rybiego, ale jedzenie dzikich, tłustych ryb będzie korzystniejsze dla twojego organizmu. Kirkpatrick zasugerowała, iż najlepszym sposobem na uzyskanie mieszanki witamin i minerałów jest spożywanie bardziej kolorowych pokarmów. Staraj się codziennie spożywać sześć różnych kolorowych produktów spożywczych.
Miska płatków owsianych to jeden kolor. Ale jeżeli dodasz jagody, masz już kolejny. Do obiadu dodaj koniecznie coś zielonego i coś żółtego – np. żółtą paprykę, brokuły i szpinak. W tej kolorowej układance zdrowej diety choćby kawa się liczy. Ten popularny napój jest pełen przeciwutleniaczy.
Kiedy wspomóc się suplementami diety?
Kirstin Kirkpatrick radzi, aby skonsultować się z lekarzem, jeżeli podejrzewasz niedobory konkretnych witamin. W szczególności witamina D może wymagać suplementacji, aby uzyskać jej wystarczającą ilość na zaspokojenie potrzeb organizmu. „Witamina D jest zwykle słabo wchłaniana z pożywieniem” – wyjaśnia Kirkpatrick. To szczególnie ważne w zimowe miesiące, kiedy ekspozycja na słońce jest niewystarczająca. Nim jednak zaczniesz łykać tabletki, warto określić poziom witaminy, aby adekwatnie dobrać suplementację.