Witamina, która może zdziałać cuda. Chroni mózg przed demencją

radiopogoda.pl 5 godzin temu
  • Witaminy to związki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Witamina D skutecznie reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową.
  • Najnowsze badania wskazują, iż może się przyczynić do walki z demencją.

Witaminy pomagają w utrzymaniu naszego organizmu w dobrej kondycji. Wiele z nich pozytywnie wpływa na odporność, kondycję skóry czy poszczególnych organów wewnętrznych. Jak pokazują najnowsze badania, witamina D może zmniejszać ryzyko demencji.

Zobacz także: Wlej do gotujących się jajek. Ekspresowo wyskoczą ze skorupek

Witamina D pomoże uniknąć demencji

Demencja to bardzo poważna jednostka chorobowa, która drastycznie ogranicza zdolności myślenia oraz zapamiętywania, które z czasem uniemożliwiają codzienne funkcjonowanie. Dlatego też warto zainteresować się najnowszymi wynikami badań opublikowanych w czasopiśmie naukowym „Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring”.

Autorzy dokumentu przeanalizowali dane grupy składającej się z ponad 12 tysięcy starszych osób. Efekt badania wskazał jasno, iż suplementacja witaminy D może obniżyć ryzyko zachorowania na demencję aż o 40 proc. Potwierdziły to wyniki wskazujące na lepszą odporność tych, którzy przyjmowali odpowiednie preparaty.

Dr David Merrill, geriatra psychiatra z Providence Saint John’s Health Center w Kalifornii tłumaczy, jak to jest możliwe. Uczony twierdzi, iż witamina D wspomaga usuwanie beta-amyloidu, czyli białka odpowiedzialnego za rozwój innej choroby neurodegeneracyjnej – Alzheimera. „To ten sam mechanizm, który jest celem nowoczesnych leków na Alzheimera” – zaznacza.

Jak suplementować witaminę D?

Co więcej, kobiety, które są szczególnie podatne na działanie witaminy D, wypadały w badaniach najlepiej spośród wszystkich. W ich przypadku ryzyko spadało choćby niemal o 50 proc., co stanowi przełom w tej dziedzinie.

Warto więc zadbać o odpowiednią podaż tej witaminy w naszej diecie. Witaminę D można znaleźć między innymi w rybach, grzybach czy żółtkach jaj, czy mleku krowim oraz żółtym serze. jeżeli jednak to za mało, można się wspomóc odpowiednimi suplementami.

Rozpoczęcie odpowiedniej suplementacji należy jednak skonsultować z lekarzem. Ten pomoże ustalić nie tylko indywidualną dawkę odpowiednią dla naszego organizmu, ale także źródło, z którego najlepiej będzie się ona wchłaniać.

Idź do oryginalnego materiału