Wielkanoc i Majówka – przepisy

biobazar.org.pl 1 tydzień temu

JAJA FASZEROWANE MUHAMMARĄ

Dziś rzecz o jajkach. Na BioBazarze kupisz jaja kurze wyłącznie w jakości EKO.

Ekologiczne jaja pochodzą od wybieganych kur, które jedzą ekologiczną paszę i mają dużą przestrzeń w kurniku, a także nieograniczony dostęp do wybiegu.

Popularne zerówki to właśnie jaja z certyfikatem ekologicznym.

Jaja EKO sprzedawane bezpośrednio przez producenta, którego stado liczy do 50 kur, nie muszą być oznaczone stemplem, w przypadku sprzedaży niebezpośredniej, tam gdzie producent dostarcza do dalszej sprzedaży, takie oznaczenie jest obligatoryjne.

Klasa jaj, metoda chowu, wielkość i minimalna data trwałości powinny się natomiast znaleźć na opakowaniu.

Jaki jest termin ważności jajka? Minimalna data trwałości to 28 dni od momentu zniesienia.

My mamy dla Was pomysł na piękne jaja wielkanocne w pomarańczowej czapeczce z muhammary.

Zrobicie je raz dwa, o ile macie na stanie nieduży blender ręczny.

Składniki:

  • 5 jaj EKO ugotowanych na twardo
  • pół słoika papryki pieczonej Buenata
  • ocet balsamiczny Bals’Amore 3 łyżki
  • prażone orzechy włoskie 3 łyżki
  • bułka tarta 3 łyżki
  • ząbek czosnku
  • oliwa 2-3 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego EKO
  • sól do smaku
  1. Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz, przekrój każde na pół.
  2. Składniki muhammary włóż do czaszy blendera i miksuj na gładką masę.
  3. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw solą i cukrem.
  4. Wyłóż na każdą połówkę jaja po łyżeczce pomarańczowej pasty
  5. Ozdób z wierzchu mikrolistkami lub rzeżuchą

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA

Tym razem proponujemy świąteczne danie obiadowe. Proste i bardzo przyjemne.

Gwiazdą jest tu biała kiełbasa, którą w okresie przedświątecznym dostaniesz u nas na wielu stoiskach: ekologiczną ma w ofercie Rolmięs i Wasąg, Tradycja Smaku ma kiełbasę tradycyjnie wytwarzaną, a Dziki Kaczor białą kiełbasę z różnymi dodatkami smakowymi jak chociażby lubczyk czy kolendra.

Aby dopełnić dzieła będziesz potrzebować też sporo cebuli, która przez 40 minut na małym ogniu będzie zamieniać się w słodki kleisty dodatek, idealny do białej kiełbasy. My polecamy też do tego skoncentrowany sos demi glass z Żarcia Mamuśki. Muszą też być ziemniaczki! Kremowe, idealnie ubite na puree – w ten sposób ziszcza się marzenie o idealnym świątecznym obiedzie!

Składniki:

  • 4 kiełbasy białe surowe Tradycja Smaku
  • 1 kg cebuli EKO
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 słoik sosu demi glass
  • 1 kg ziemniaków wysokoskrobiowych
  • masło EKO
  • 100 ml gorącego mleka EKO
  • szczypiorek EKO
  • sól
  1. Zacznij od cebuli, pokrój ją w piórka i wrzuć na patelnię z olejem. Smaż powoli na najmniejszym ogniu przez ok 40 min.
  2. Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
  3. Podsmaż kiełbasę z obu stron na oleju lub odrobinie smalcu.
  4. Podduszoną cebulę wyłóż na naczynie do zapiekania, połóż na niej kiełbasę. Zapiekaj przez 20 min. w temperaturze 180 stopni.
  5. Ziemniaki ugnieć na kremowe puree z dodatkiem masła i gorącego mleka.
  6. W małym rondelku podgrzej demi glass.
  7. Wyłóż na talerze puree, następnie sos, cebulę i jako zwieńczenie kawał rumianej kiełbasy. Z wierzchu posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

MUSZLE Z ŁOSOSIEM W SOSIE CHRZANOWYM

A tutaj świąteczna propozycja obiadowa z rybą w tytule – nadziewany łososiem makaron, a aby było w klimacie, polewamy go dodatkowo tłuściutkim sosem chrzanowym.

Prosto i na temat.

Składniki:

  • 500 g łososia świeżego Fisk
  • 1 spora cebula EKO
  • koperek EKO
  • 1 opakowanie muszli makaronowych EKO Fabryka Deli
  • śmietanka 30% 0,5 l
  • chrzan tarty EKO 3 – 4 łyżki Domowe Smaki
  1. Zacznij od łososia, podsmaż go na małym ogniu wraz z posiekaną drobno cebulką. Następnie rozgnieć widelcem, posól, popieprz, dodaj koperek jeżeli lubisz.
  2. Muszle makaronowe ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Ugotowany makaron przelej zimną wodą i zacznij nadziewać przygotowanym wcześniej nadzieniem.
  4. Wykładaj muszle w naczyniu do zapiekania.
  5. zagotuj śmietankę 30% na niedużej patelni, gdy zgęstnieje, dodaj chrzan, posól.
  6. Przygotowanym sosem polej muszle.
  7. Zapiekaj w 180 stopniach aż wierzch się zarumieni.

PASTA JAJECZNA Z CZARNYM CZOSNKIEM

To jest słuchajcie tzw game changer! Czarny czosnek w paście jajecznej!

Czarny czosnek to czosnek długo fermentowany w odpowiedniej wilgotności i temperaturze. Czosnek tradycyjny po 2-3 miesiącach takiego leżakowania zmienia się nie do poznania – ząbki stają się czarne, żelowate i słodkie – zupełnie zmienia się natura pospolitego czosnku. Ponadto proces fermentacji wzmacnia wartości odżywcze i zdrowotne czosnku – no, nic tylko jeść!

Kawałeczki czarnego czosnku dodane do klasycznej pasty jajecznej nie tylko różnicują strukturę, ale także nadają intrygującego smaku. Kontrasty są w kuchni ze wszech miar wskazane!

Składniki:

  • 8 jaj EKO
  • majonez klasyczny Bals’Amore – 3 łyżki
  • Koperek
  • szczypiorek
  • czarny czosnek 8 ząbków
  • sól, pieprz

CEVAPCICI JAGNIĘCE

Dziki Kaczor ma w swojej ofercie gotowe rozwiązania na grill. My praktykujemy je zarówno podczas grillowego przyjęcia w ogrodzie, jak również smażymy na patelni grillowej w warunkach domowych.

Zawsze wychodzą. Dziki Kaczor doprawia swoje wyroby w punkt, bez pudła. Jedyne co tu musisz, to wyłożyć mięso na mocno rozgrzany ruszt i obrócić gdy się zarumieni.

My lubimy jagnięcinę serwować z jogurtem i miętą, tym razem korzystając z końca sezonu podaliśmy ją na palonej brukselce – bardzo to się wszystko dobrze łączy!

Składniki:

  • jagnięce cevapcici 4 szt. Dziki Kaczor
  • 1 mały kubeczek jogurtu greckiego Olivea
  • mięta świeża lub suszona EKO
  • brukselka EKO 0,5 KG
  1. Wyłóż cevapcici na rozgrzany ruszt lub patelnię grillową, obracaj trzy razy, aż będą równo zrumienione.
  2. Wymieszaj jogurt z miętą, delikatnie posól.
  3. Posiekaj brukselkę niedbale, wrzuć na patelnię z odrobiną oleju. Smaż na mocnym ogniu, nie mieszaj, obróć po 3 minutach, gdy brukselka będzie miała poprzepalaną powierzchnię. Daj jej kolejne 2-3 minuty, posól na koniec.
  4. Ułóż na talerzu paloną brukselkę, jogurt z miętą i mięso.

BURGER WOŁOWY

Burger wołowy to grillowy klasyk. gwałtownie się go robi, warto zadbać o znakomite mięso i dobre dodatki. Mateusz z Tradycji Smaku polecił nam świetny sposób na prosty sos burgerowy – wystarczy majonez wymieszać z dobrej jakości sosem BBQ, spróbowaliśmy i polecamy z całego serca. On nam też polecił by ugrillować do burgera grzyby. Doskonałe pieczywo burgerowe kupiliśmy w The Bakery – bułka, jak należy, jest duża i słodkawa. jeżeli chcecie topowych rozwiązań na grilla – to jest właśnie jedno z nich. Bierzcie!

Składniki:

  • Burger wołowy Tradycja Smaku 2 szt.
  • Bułka burgerowa 2 szt The Bakery
  • 4 liście rzymskiej sałaty EKO
  • 3 łyżki majonezu Bls’Amore
  • 3 łyżki sosu BBQ Raczek
  • kilka dużych boczniaków
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

Wiosna na dobre zaczyna się wraz ze szparagami. Gdy zielone łebki wychylą się spod ziemii – nie ma odwrotu, wiosenny urodzaj czas zacząć! Maj to czas ekologicznych, zbieranych manualnie szparagów. Ziemniaki wciąż mamy z minionego sezonu, na młode w certyfikowanych gospodarstwach musimy poczekać do lata.

Ważny komunikat – kleistość Lordów właśnie w sałatkach sprawdza się najlepiej. Dają się kroić w kształtną kostkę i pozostają zwarte po wymieszaniu z innymi komponentami sałatki. Nie każdy wie, iż wystudzone i schłodzone ziemniaki mają adekwatności probiotyczne. Sałatki ziemniaczane są więc bardzo dobrym i odżywczym rozwiązaniem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków Lord Ekologiczne Gospodarstwo Zając
  • 1 pęczek zielonych szparagów EKO Zielony Stragan
  • sos winegret Fabryka Deli
  • koperek EKO
  • rzodkiewka EKO
  • sałata rzymska EKO
  • boczek EKO 200 g
  1. Obierz i ugotuj kleiste ziemniaki np. odmiany Lord. Wystudź je dokładnie.
  2. Zalej ziemniaki winegretem, wymieszaj.
  3. Odłam szparagom zdrewniałe końcówki, po czym ugotuj łebki we wrzątku przez 3 min. Po wyjęciu przelej zimną wodą.
  4. Boczek pokrój w cienkie plasterki, przesmaż z obu stron.
  5. Do ziemniaków dodaj szparagi, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, porwaną sałatę i koperek.
  6. Z wierzchu posyp całość usmażonym boczkiem.

GRZANKI PO HISZPAŃSKU

Dziś bierzemy na tapet nietypowe dodatki do hiszpańskich tapasów – kupicie je na stoisku Buenata.

Pierwsza rzecz to sobrasada – niezwykłe, mocno paprykowe i tłuściutkie smarowidło wieprzowe, które serwować należy na gorącym pieczywie.

Rzecz druga to morcilla czyli rodzaj hiszpańskiej kaszanki, także sprzedawanej w formie smarowidła. Co interesujące kaszanka w Hiszpanii zwyczajowo wytwarzana jest z dodatkiem ryżu, nie kaszy. Także poleca się ją podawać na ciepłej grzance, lub po uprzednim upieczeniu.

Rzecz trzecia – najbardziej zaskakująca tu angulas, czyli drobne węgorze, które podaje się do tapasów, kanapeczek, sałatek, makaronów i ryżu. Do tego weźcie nadziewane oliwki, pieczoną paprykę, ser manchego, słodziutką dulce de membrillo i migdały w oliwie truflowej. Rozpłyniecie się w tych smakach… a w uszach zacznie Wam grać miarowa melodia morza śródziemnego.

Składniki:

  • morcilla 1 słoik
  • sobrasada 1 opakowanie
  • angulas ½ 1 słoika
  • czosnek 3 ząbki EKO
  • papryczka peperoni 1 szt EKO
  • natka pietruszki EKO
  • bagietka The Bakery
  • dodatki: pieczona papryka, mini korniszony, oliwki hiszpańskie
  1. Pokrój bagietkę z ukosa, podpiecz ją aż będzie chrupiąca.
  2. Wysmaruj kromki murcillą, sobrasadą – włóż ponownie do pieca aż smarowidła złapią ciepło.
  3. Angulas wrzuć na patelnię z oliwą, dodaj do nich posiekany czosnek i chili, podsmaż razem przez trzy minuty, posyp natką.
  4. Na pozostałe grzanki wyłóż ciepłe angulas.
  5. Podawaj z korniszonami, pieczoną papryką lub oliwką.

Ułatwiając konsumentowi dokonywanie wybory jaj, które spełniają jego oczekiwania na wewnętrznej lub zewnętrznej powierzchni opakowania umieszczone jest objaśnienie poszczególnych elementów kodu znajdującego się na skorupce jaja.

W przypadku jaj wyprodukowanych przez producenta utrzymującego maksymalnie 50 kur i sprzedawanych bezpośrednio dla konsumenta finalnego w miejscu ich produkcji można pominąć w oznakowaniu informacje dotyczące klasyfikacji jakościowej i wagowej oraz oznaczenie kodu producenta na skorupce jaj. Pominięcie klasyfikacji jakościowej i wagowej jaj możliwe jest również w przypadku jaj wprowadzanych do obrotu przez producenta sprzedającego nie więcej niż 2450 jaj tygodniowo w miejscu ich produkcji. Jaja te jednak muszą być oznaczone na skorupkach kodem producenta.

Niezależni od tego ile kur utrzymuje producent oraz ile jej tygodniowo wprowadza do obrotu na opakowaniach jednostkowych jaj obowiązkowo powinny zostać umieszczone:

  • dane identyfikacyjne producenta tj. nazwa firmy lub imię i nazwisko oraz adres,
  • liczby sztuk jaj znajdujących się w opakowaniu,
  • klasę jakości – w przypadku jaj znajdujących się na półkach sklepowych będzie to kasa A,
  • klasę wagową – XL, L,M lub S. o ile w jednym opakowaniu znajdują się jaja klasy A o różnej wielkości, wśród informacji o produkcie na zewnętrznej powierzchni opakowania znajdzie się opis “Jaja różnej wielkości” lub inny o podobnym znaczeniu wraz z minimalną masę netto jaj w gramach,
  • data minimalnej trwałości – która ustalana jest na 28 dni od daty zniesienia jaj. Składa się kolejno z dnia, miesiąca i roku, chociaż może zostać podany wyłącznie dzień i miesiąc. Datę minimalnej trwałości poprzedza wyrażenie „Najlepiej spożyć przed”, któremu bezpośrednio towarzyszy data, bądź odniesienie gdzie data znajduje się na opakowaniu,
  • warunków przechowywania jaj po zakupie – w przypadku jaj klasy „A” opakowanie powinno zawierać informację zalecającą przechowywanie tego produktu w warunkach chłodniczych,
  • numeru partii produkcyjnej – często stosuję się zapis, iż data minimalnej trwałości jest jednocześnie numerem partii produkcyjnej,
  • kodu zakładu pakowania jaj – kod musi wskazywać nazwę kraju, w którym zlokalizowany jest zakład wraz z numerem identyfikacyjnym tego zakładu.

Jaja kurze mogą być także wprowadzane do obrotu w formie luzu, w takim przypadku oznakowanie powinno zawierać:

  • Klasę jakości,
  • Klasę wagową,
  • Oznaczenie metody chowu kur,
  • Objaśnienie znaczenia kodu producenta,
  • Datę minimalnej trwałości.
Idź do oryginalnego materiału