Więcej bakterii niż na desce toaletowej. Na pewno masz to w kuchni
Zdjęcie: Siedliska bakterii
Codziennie zmywasz nimi naczynia, przecierasz blaty, wycierasz ręce. Tymczasem właśnie gąbki i ścierki kuchenne mogą być najbardziej „żywymi” miejscami w twoim domu. Co w nich rośnie, jakie niesie ryzyko i jak ograniczyć to zagrożenie – bez popadania w przesadę? Sprawdzamy wyniki badań i zaglądamy… do zlewu.Gąbki i ściereczki kuchenne gromadzą znacznie więcej i bardziej zróżnicowanych bakterii niż szczotki do naczyń Ręczniki i ściereczki często przenoszą bakterie z grupy coli (w tym E. coli) między rękami, blatami i naczyniami W typowych warunkach domowych sucha, gładka deska sedesowa bywa czystsza niż wilgotna gąbka, która może zawierać lokalnie choćby 5,4×10¹⁰ komórek bakterii na cmł








![Przeszli szkolenie z tamowania krwotoków. Strażacy doskonalili praktyczne umiejętności [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/szkolenie-OSP-gminy-Zarow-2025.12-mix.jpg)




