Miód jest produktem, który ma wiele cennych adekwatności zdrowotnych, więc warto mieć go zawsze domu. Chcąc jednak się cieszyć jego zaletami, nie tylko musimy zakupić go w sprawdzonym miejscu, ale i odpowiednio przechowywać. Czasem jednak, pomimo trzymania słoika w odpowiedniej lokalizacji, możemy zaobserwować na wierzchu miodu biały nalot przypominający pianę. Co on oznacza i skąd się bierze? Wyjaśniamy, czym spowodowana jest biała pianka na miodzie.
Co oznacza biała pianka na miodzie? Oto jak powstaje
Doświadczeni pszczelarze, tłumaczą, iż w momencie, gdy podczas produkcji, miód przelewany jest do słoików, to do jego struktury przedostają się małe ilości powietrza. Gromadzą się one na powierzchni w postaci bąbelków i tworzą warstwę. Do niej dołączają się drobinki pyłku, propolisu czy wosku pszczelego. W ten sposób powstaje biała pianka na miodzie.
Jest ona zwykle widoczna na niefiltrowanych miodach, które niepoddawane są obróbce cieplnej. Pianka w zasadzie jest oznaką tego, iż produkt, który kupiliśmy, pozostał bliski swojej naturalnej formie. Nie był on nadmiernie filtrowany, wiec zachował swoje enzymy, adekwatności prozdrowotne i witaminy. Wobec tego pianka jest naturalnym zjawiskiem, które nie powinno nas niepokoić.
W przypadku, gdy biała pianka nie narusza zapachu ani struktury produktu, to wystarczy ją zmieszać z miodem lub usunąć łyżeczką, jeżeli zależy nam na klarowności miodu. Dla wielu osób powodem do niepokoju jest także biały osad na miodzie. Jednak on także nie jest oznaką tego, iż produkt się zepsuł. To również wynik naturalnego procesu, jakim jest krystalizacja zawartej w miodzie glukozy.
Musimy jednak dokładnie sprawdzić nasz produkt, ponieważ jeżeli zapach miodu niepokojąco się zmienia i możemy wyczuć kwaśną, octową woń, to może to być oznaką rozpoczęcia procesu fermentacji.
Czytaj również: Brudny czajnik wyczyścisz bez wysiłku. Domowa pasta usunie przypalenia i osad
W jaki sposób przechowywać miód, aby jak najdłużej zachował swoje adekwatności?
Nie bez znaczenia dla jakości naszego miodu jest to, jak go przechowujemy. Najlepiej umieścić go w suchym, chłodnym miejscu, w którym temperatura nie przekracza 18 stopni Celsjusza. W przeciwnym razie zbyt wysoka wilgotność oraz dostęp do światła słonecznego mogłyby przyspieszyć proces fermentacji i w rezultacie doprowadzić do utraty enzymów miodowych.
Warto także przechowywać miód w szczelnie zamkniętym, szklanym słoiku. Ochroni to produkt przed dostępem do powietrza, wilgoci i innych aromatów. Dzięki temu przez długi czas będziemy mogli delektować się smakiem miodu oraz jego prozdrowotnymi właściwościami.
Zobacz też:
Nie możesz doczyścić brodzika i kabiny prysznicowej? Ten tani sposób stosują choćby w hotelach
Te witaminy opóźniają starzenie się organizmu. Seniorzy powinny przyjmować regularnie
To warzywo jest kopalnią witamin. Jednak Polacy kręcą na nie nosem