WHO ostrzega przed tym mięsem, ma fatalny wpływ na zdrowie. Polacy kupuje je bardzo często

g.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Grzegorz Skowronek / Agencja Wyborcza.pl


Mięso to istotny element diety wielu osób. Choć dostarcza ważnych składników, to niesie też ze sobą pewne ryzyko. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przestrzega w szczególności przed dwoma rodzajami mięs ze względu na ich powiązanie z występowaniem chorób nowotworowych, głównie raka jelita grubego.
Świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania stale wzrasta. Dużą rolę odgrywają w tym badania naukowe, które pozwalają nam na lepsze rozumienie znaczenia poszczególnych produktów dla naszego organizmu. Z drugiej strony, wciąż często kierujemy się po prostu nawykami, które nie zawsze są adekwatne. Co zatem warto wiedzieć o mięsie i jak powinno wpłynąć to na naszą dietę?


REKLAMA


Które mięso jest najgorsze dla zdrowia? WHO przestrzega przed tymi produktami
Mięso, które wiąże się z ryzykiem negatywnego wpływu na nasze zdrowie, to mięso czerwone i mięso przetworzone. Zgodnie z definicjami dostępnymi na stronie WHO mięso czerwone oznacza wszystkie rodzaje mięsa ssaków, w tym wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę, baraninę, mięso końskie i kozie. Mięso przetworzone z kolei to mięso, które zostało przetworzone poprzez solenie, peklowanie, fermentację, wędzenie lub inne procesy w celu wzmocnienia smaku albo poprawy konserwacji. Przykłady obejmują m.in. parówki (frankfurterki), szynkę, kiełbasy, wołowinę peklowaną lub suszoną, a także konserwy mięsne. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) już w 2015 roku potwierdziła badaniami, iż obie te kategorie produktów mogą mieć działanie rakotwórcze. Wykazano przede wszystkim związek z rakiem jelita grubego oraz rakiem trzustki i rakiem prostaty. Według szacunków Global Burden of Disease Project (niezależnej organizacji badawczej) około 34 000 zgonów rocznie z powodu raka na świecie można powiązać z dietą bogatą w przetworzone mięso. Należy przy tym podkreślić, iż nie udowodniono jeszcze przyczynowości tego związku. Niemniej, warto też wspomnieć, iż około milion zgonów z powodu raka rocznie na świecie jest spowodowanych paleniem tytoniu, 600 000 rocznie spożyciem alkoholu i ponad 200 000 rocznie zanieczyszczenie powietrza. Dane te nie powinny jednak być interpretowane jako zalecenie całkowitego porzucenia czerwonego i przetworzonego mięsa.
Jakie mięso jest najlepsze dla człowieka? Świadoma dieta może znacząco wpłynąć na nasze zdrowie
WHO podkreśla, iż jedzenia mięsa może mieć korzyści dla zdrowia, ale jednocześnie zaleca się ograniczenie spożywania produktów z omawianych grup. Pomijając związek z chorobami nowotworowymi, mięso czerwone i przetworzone zwiększa ryzyko śmierci z powodu chorób serca, cukrzycy i innych schorzeń. Uwagę na to zwraca również polskie Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Produkty te powinny pojawiać się na naszych talerzach 1-2 razy w tygodniu, nie przekraczając przy tym 350-500 gramów na tydzień. Lepszym wyborem dla zdrowia jest natomiast mięso białe, takie jak kurczak czy indyk. Zawiera ono mniej tłuszczu i cholesterolu. Ponadto warto wprowadzić do diety ryby oraz rośliny strączkowe, np. groch, fasolę, soję, ciecierzycę i soczewicę.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału