Najnowsze badanie University of Southern Indiana przeprowadzone na niemal 149 559 osób jedzących mięso i 8584 wegetarian z Europy, Ameryki Północnej i Oceanii jednoznacznie wskazało, iż wegetarianie mają więcej problemów psychologicznych od osób które nie powstrzymują się od spożywania mięsa. Wegetarianie i weganie są bardziej narażeni na depresję, nerwicę, stres, częściej się samookaleczają i mają gorszą jakość życia.
Celem badań pochodzącej ze Szwecji Urski Dobersek było wskazanie korelacji pomiędzy gwałtownym wzrostem liczby zaburzeń psychiatrycznych i popularyzacją wegetarianizmu, które nastąpiły w ostatnich 20 latach. Badanie wskazało na “jednoznaczny dowód” na związek między powstrzymywaniem się od jedzenia mięsa a depresją i pochodnymi zaburzeniami.
Ryzyko takich zaburzeń jak samookaleczanie u wegan jest choćby trzykrotnie wyższe niż u osób jedzących mięso (10% vs 3.1%) na próbie 9113 australijskich kobiet. Weganie dokonują również dwukrotnie częściej prób samobójczych, a także dwukrotnie częściej myślą o samobójstwie.
Jedzenie wyłącznie warzyw i owoców może być symptomem depresji, szczególnie u kobiet
Dlaczego weganie się okaleczają?
Przede wszystkim badanie stwierdza, iż nie musi występować korelacja między rezygnacją z jedzenia mięsa, a depresją. To raczej depresja i brak sukcesów popycha ludzi w weganizm, szukających alternatywnych stylów życia. W szczególności wskazane zostały tutaj trzy czynniki prowadzące do podjęcia wegańskiego stylu życia i wszystkie z nich łączą się z już istniejącymi problemami psychicznymi:
- Próba zmiany czegoś w życiu, które do tej pory jest postrzegane jako nieudane. Weganin wierzy w ten sposób, iż jego życie się odmieni.
- Przyjęcie weganizmu jako przykrycie istniejących zaburzeń odżywiania (bulimia, anoreksja),
- Wrażliwość na cierpienie zwierząt, która sugeruje ogólną nadwrażliwość i zmniejszoną odporność na stres.
Badanie nie wykazuje jednak iż wegańska dieta może prowadzić do braku minerałów, które mogą zwiększać ryzyko choroby psychicznej, choć nie można tego wykluczyć. Wskazano tu również, iż większość wegetarian i tak w pewnym momencie powraca do jedzenia mięsa, ponieważ utrzymanie tego stylu życia wymaga długoterminowo zbyt dużo wysiłku i uwagi.
Ostatecznym ciosem dla wegan mogą być końcowe wnioski:
„Nasze badanie dostarcza dowodów, iż ponieważ ludzie są wszystkożerni, polecanie tzw. „zrównoważonej diety”, tj. wegańskiej, w której wyklucza się określone produkty (tj. mięso, jajka, cukier, tłuszcz zwierzęcy) jest nielogiczne i niezdrowe.
Wyniki badań „Meat and mental health: a systematic review of meat abstention and depression, anxiety, and related phenomena” („Mięso i zdrowie psychiczne: systematyczny przegląd powstrzymywania się od spożywania miesa i depresja, nerwica oraz podobne objawy”) opublikowane zostały w czasopismie Critical Reviews in Food Science and Nutrition.